Contouren PSV onder Van Nistelrooij worden zichtbaar, wel twee aandachtspunten

Contouren PSV onder Van Nistelrooij worden zichtbaar, wel twee aandachtspunten

17-07-2022 07:00
124

PSV heeft de oefenwedstrijd tegen Villarreal van zaterdagavond met 1-2 verloren. Deze wedstrijd is een mooie indicatie van hoe Ruud van Nistelrooij dit seizoen met zijn ploeg wil spelen en waar het elftal nog stappen in kan maken.

Door Evert van Zoelen

Hoe staat PSV verdedigend?
PSV speelt onder Van Nistelrooij vanuit een 4-3-3 formatie met de punt naar achteren. Bij balbezit van de tegenstander wordt dit juist een 4-1-4-1. Spits Luuk de Jong zet druk op de centrale verdedigers. Achter hem zakken buitenspelers Noni Madueke en Jeremy Antonisse met hun back mee en proberen ze de lijnen door het centrum af te dekken.

Middenvelders Xavi Simons en Joey Veerman schermen de zones in de as af, waarbij ze vaak een middenvelder van de tegenpartij moeten opvangen. Controleur Ibrahim Sangaré ten slotte heeft een belangrijke rol in dit systeem. Hij is verantwoordelijk voor de ruimte tussen de linies en moet ervoor zorgen dat de tegenstander daar niet vrij weet te komen.

PSV verdedigt vanuit een 4-1-4-1 formatie. Bron: ESPN.

PSV zakt aanvankelijk iets in wanneer Villarreal de bal heeft. Op het moment dat het elftal compact staat, begint De Jong met drukzetten. Speelt de ene centrale verdediger breed naar de andere, dan stapt de centrale middenvelder van PSV, Simons of Veerman, door. PSV komt op dat moment in een soort 4-4-2 uit. De buitenspeler moet op dat moment de passlijn naar de as dichthouden om de bal naar de zijkant te dwingen. De Eindhovenaren kunnen daar vervolgens de tegenstander vastzetten.

PSV zet druk. Madueke houdt de as dicht en dwingt de tegenstander om de buitenkant te zoeken. Bron: ESPN.

De andere centrale middenvelder komt op dat moment naar binnen om de verdedigende middenvelder van de tegenstander af te dekken, terwijl de buitenspeler van PSV overkomt naar het middenveld.

Simons stapt door naar de centrale verdediger. Veerman gaat door naar de verdedigende middenvelder en Antonisse komt over naar het middenveld. Bron: ESPN.

Welke problemen levert dit op?
PSV loopt met deze speelstijl wel tegen enkele problemen aan. Tegenstander zullen voornamelijk spelers in de ruimtes naast Sangaré proberen te vinden. De Ivoriaan kan in zijn eentje niet de hele ruimte afdekken, waardoor hij hulp nodig heeft van zijn medespelers voor hem. De buitenspelers van PSV zijn echter niet altijd op tijd met het dichtzetten van de as, waardoor Villarreal de spelers tussen de linies kan vinden. Gebeurt dat, dan volgt er vaak een kettingreactie, waarbij de back van PSV te vroeg moet uitstappen en er ruimte in zijn rug ontstaat.

Madueke houdt de zogeheten half space niet goed dicht en Villarreal kan vooruit voetballen. Bron: ESPN.

De back van PSV, in dit geval Ki-Jana Hoever, wordt daardoor naar de bal toe getrokken, waardoor er ruimte in zijn rug ontstaat. Villarreal scoort hier uiteindelijk uit. Bron: ESPN.

Hoe bouwt PSV zijn aanvallen op?
Als PSV de bal zelf heeft, dan bouwt het op van achteruit en probeert men dat vanuit een overtal te doen. Villarreal zet druk met twee spitsen, dus zakt Sangaré steeds uit om samen met Jordan Teze en Armando Obispo een overtal te creëren: drie tegen twee. De bedoeling is dat de spelers van PSV dit uitspelen en vervolgens het middenveld bereiken. 

Sangaré zakt uit en PSV staat in de opbouw met drie tegen twee. Bron: ESPN.

PSV heeft op het middenveld met Simons en Veerman spelers die elkaar qua kwaliteiten goed aanvullen. Veerman fungeert vooral als opbouwende middenvelder: hij zakt regelmatig uit om de bal achterin op te halen en met zijn passing medespelers vrij te spelen. Vooral de crosspass van Veerman naar een van de buitenspelers zien we meerdere keren terug in de wedstrijd tegen Villarreal.

Simons daarentegen heeft meer diepgang in zijn spel. Hij maakt regelmatig loopacties in de half spaces, de zones op het veld tussen de as en de vleugels in. Het enige doelpunt van PSV begint bij zo'n loopactie.

Simons gaat diep in de half space en bedient uiteindelijk De Jong. Bron: ESPN.

Spits De Jong fungeert als vanouds als aanspeelpunt en Madueke lijkt klaar te zijn voor het nieuwe seizoen. De Britse buitenspeler van PSV creëert meermaals gevaar met zijn dribbels, ook in één-tegen-éénsituaties.

Welke problemen levert dit op?
Toch kennen de Eindhovenaren de nodig problemen in balbezit. Zo komt de ploeg deze wedstrijd tot slechts drie schoten op doel. Het belangrijkste probleem ontstaat wanneer Sangaré, of in de tweede helft Richard Ledezma, uitzakt tussen of naast de twee centrale verdedigers. PSV heeft op dat moment een overtal in de opbouw, maar er is niemand die de positie van Sangaré tussen de linies inneemt. Dit zorgt ervoor dat het voor de verdedigers van PSV lastig is om de bal vooruit te spelen, ook al zijn die ruimtes er wel.

Sangaré zakt uit. De andere middenvelders blijven hoger staan om de middenvelders van Villarreal naar achter te trekken. Het nadeel is wel dat PSV nu niemand tussen de linies heeft staan om aanspeelbaar te worden. Bron: ESPN.

De posities van de backs en vleugelaanvallers van PSV helpt ook niet mee. Beide flankspelers staan bij de Eindhovenaren namelijk aan de buitenkant van het veld gepositioneerd. De backs van PSV maken voornamelijk de overlap buitenom, maar vrijwel nooit de underlap aan de binnenkant. Dit zorgt ervoor dat PSV geregeld met slechts twee à drie spelers in het centrum staat. En dat maakt het voor de spelers aan de bal erg lastig om vooruit te kunnen voetballen.

Sangaré zakt uit terwijl de buitenspelers en backs alle vier aan de zijkant blijven. Bron: ESPN.

Conclusie
Er is dus nog genoeg werk aan de winkel voor Van Nistelrooij en PSV. Aan de andere kant zijn de kwaliteiten van de Eindhovenaren wel degelijk zichtbaar. Na doortastend werk op de transfermarkt staat er een goed team en de spelers sluiten kwalitatief op elkaar aan. Niet voor niets weet PSV een halve finalist van het vorige Champions League-seizoen lange tijd van scoren te houden. Wanneer de Eindhovenaren de speelwijze verder perfectioneren en wellicht nóg enkele versterkingen halen, lijkt PSV helemaal klaar voor de Johan Cruijff Schaal en het begin van de competitie in augustus.