PSV op audiëntie bij nummer één van Engeland: 'Arsenal niet met beste elf'

PSV op audiëntie bij nummer één van Engeland: 'Arsenal niet met beste elf'

20-10-2022 10:30 Laatste update: 11:20
152

PSV maakt zich op voor de kraker tegen Arsenal (19.00 uur) in de Europa League. De Eindhovenaren kenden een goede generale tegen FC Utrecht (6-1 winst), maar nemen het nu op tegen een ploeg van een ander kaliber. VoetbalPrimeur laat zich bijpraten door Daniel Matthews, die Arsenal op de voet volgt voor The Daily Mail.

Arsenal heeft na een aantal teleurstellende jaren de weg omhoog gevonden en leidt de Premier League met vier punten meer dan regerend landskampioen Manchester City. De ploeg van Mikel Arteta heeft in de afgelopen seizoenen een metamorfose ondergaan en alle puzzelstukjes lijken op hun plaats te vallen, constateert ook Matthews. "Gabriel Jesus heeft de manier van aanvallen compleet veranderd, Oleksandr Zinchenko maakt het voor Arteta mogelijk om zijn type spel te spelen en William Saliba doet het meteen geweldig als centrumverdediger."

Arsenal was in de zomer zeer actief op de transferwindow. Topspelers Jesus en Zinchenko kwamen over van Manchester City en hebben niet alleen voor een kwaliteitsimpuls gezorgd, maar ook voor een verandering in de mentaliteit, legt Matthews uit: "Bij Manchester City waren die twee het gewend om te winnen. Die mentaliteit is besmettelijk en is snel overgebracht op de andere spelers in de kleedkamer."

De speelstijl van Arteta met spelers als Jesus, Zinchenko en Martin Ødegaard als hoofdrolspelers is niet alleen aantrekkelijk om naar te kijken, het is ook nog eens effectief. Ook in de Europa League is dat te zien: negen punten uit drie wedstrijden. Met slechts één doelpunt tegen is Arsenal ook defensief ijzersterk met sterkhouders als Saliba en Gabriel Magalhães. "Tijd is cruciaal geweest. Arteta is er nu bijna drie jaar en het is duidelijk dat het begint te klikken. Gabriel Martinelli gaf eerder toe dat het tot aan de tweede helft van vorig seizoen duurde voordat hij begreep wat Arteta van hem wilde. Bovendien zijn jongens als Bukayo Saka en Martinelli weer een jaartje ouder en dus volwassener", aldus Matthews.

The Gunners wonnen van de tien wedstrijden negen keer en verloren enkel van Manchester United. Arsenal speelde bovendien niet tegen de kleintjes en de goede seizoenstart geeft dus geen vertekend beeld. Toch is de club totaal niet bezig met een eventueel kampioenschap. "Daar heeft niemand het binnen de club over. Ik denk niet dat ze er mee bezig zijn, voor nu tenminste. Ze weten dat dat nog heel ver weg is. De focus ligt nu 'gewoon' op de top-vier in de Premier League. Als het team verder komt in de Europa League, wil het die competitie natuurlijk ook winnen. Champions League-voetbal is het doel. Europa League-winst kan dat doel ook realiseren", zegt Matthews.

Het drukke schema eist echter zijn tol. Ook bij een topclub als Arsenal. Juist daar liggen de kansen voor PSV. "Arsenal speelt in de laatste wedstrijden niet geweldig. Doordat er nu twee wedstrijden per week worden gespeeld moet er gerouleerd worden, waardoor Arsenal niet in zijn beste elf aantreedt. Dat kan PSV hoop geven. Een andere zwakte is dat Matt Turner (doelman, red.) beperkt is in de opbouw, omdat hij niet goed is met zijn voeten."

Bovendien is er volgens Matthews geen echte vervanger voor Thomas Partey en is Arsenal op die positie dus kwetsbaar. "Daar ligt ook de focus in de komende transferwindow. Een middenvelder en een vleugelspeler. Afgelopen zomer handelde Arsenal snel en goed. Het gaat niet makkelijk zijn om dat in januari opnieuw te doen."

Gakpo
Tot slot geeft Matthews nog een Cody Gakpo-update. De PSV-aanvaller gaat als de brandweer in de Eredivisie en stond afgelopen zomer nog op de Londense radar. "Het is waar dat Arsenal op zoek was naar een vleugelspeler. Ze wilden Pedro Neto, maar ook Gakpo was in beeld." Al was de PSV'er volgens de journalist geen prioriteit. 

Vermoedelijke opstellingen

Arsenal: Turner; Tomiyasu, Holding, Gabriel, Tierney; Lokonga; Saka, Vieira, Xhaka, Nelson; Nketiah.

PSV: Benítez; Mwene, Ramalho, Branthwaite, Obispo, Max; Gutiérrez, Veerman, Sangaré; Simons, Gakpo.