Swart mist spelers met 'Ajax-dna': 'Laat vier oud-Ajacieden nou adviseren'

Swart mist spelers met 'Ajax-dna': 'Laat vier oud-Ajacieden nou adviseren'

23-10-2022 09:38
74

Sjaak Swart mist momenteel 'echte Ajax-spelers' in het eerste elftal van de Amsterdammers. Mister Ajax denkt dat de Nederlandse kampioen vaker een beroep zou moeten doen op oud-spelers.

"Er komen nu te veel spelers van buitenaf. Allemaal aardige en goeie gasten, hoor. Maar ze hebben niet het Ajax-dna. Ze passen er gewoon niet in. Je moet spelers met flair en techniek hebben", begint Swart in De Telegraaf. De krant haalt smaakmaker Khvicha Kvaratskhelia van plaaggeest Napoli aan als voorbeeld. Swart zou de Georgiër in het verleden hebben getipt bij Ajax, dat een andere speler echter beter vond.

De dribbelsensatie van de Italiaanse koploper is inmiddels een veelvoud waard van de tien miljoen die hij afgelopen zomer kostte. Swart wil het verhaal niet bevestigen, maar geeft toe dat het hem dwars zit. "Kevin De Bruyne was vijftien jaar en ik vond hem geweldig. Hier vonden ze hem te klein. Ik heb wel eens gezegd: er zijn zoveel grote spelers hier voortgebracht. Zet nou vier oud-Ajacieden met een grote staat van dienst bij elkaar en laat die met z'n viertjes adviseren of een speler wel of niet moet komen. Die mannen weten precies wat Ajax nodig heeft."

"Tegen het grote geld van de Engelse clubs kunnen we niet meer op, maar we kunnen wel geweldige jeugdspelers zoeken en opleiden", aldus Swart, die de jeugdopleiding het belangrijkst blijft vinden voor Ajax. "Je moet spelers in het eerste elftal brengen die alle onderdelen beheersen die Johan (Cruijff, red.) op papier heeft gezet ooit. Aan kleine dingen kan je nog schaven. De mooiste carrières zijn die van zelf opgeleide talenten."