Van Gaal lijkt op persconferentie toch één Oranje-basisplaats te verklappen

Van Gaal lijkt op persconferentie toch één Oranje-basisplaats te verklappen

20-11-2022 13:41 Laatste update: 13:51
21

Bondscoach Louis van Gaal wilde zijn opstelling niet prijsgeven, maar verklapte indirect alsnog één naam: tegen Senegal heeft Cody Gakpo een basisplaats. Dat gaat ten koste van Davy Klaassen.

"Ik heb altijd een verdeling tussen creatieve spelers, die heb je nodig, en loyale spelers, dat zijn vaak verdedigers en middenvelders. Ik denk dat je drie of hoogstens vier creatieve spelers in je elftal moet hebben. De rest moet in dienst van hen spelen. Ik doe dat nog steeds en heb altijd redelijk veel succes, dus ik denk dat ik dat goed zie. Er moet balans zijn in het elftal", zegt Van Gaal op de persconferentie.

Indirect lijkt Van Gaal een basisplaats voor Gakpo te bevestigen. "Gakpo is creatiever, Klaassen meer een teamspeler. Als Memphis niet meedoet, hebben we een creatieve speler minder. Dan is het vrij logisch dat Gakpo gaat spelen en Klaassen niet, want Janssen is niet een echt creatieve speler. Dan heb ik voldoende uitgelegd, denk ik."

Nederland trapt maandag af tegen Senegal, in de ogen van Van Gaal de sterkste tegenstander uit de groep. "Qatar is volgens mij al zes maanden bezig met de voorbereiding op het WK. Dan kun je heel wat doen, hoor. Ik ben nog geen week bezig. Dat scheelt natuurlijk. Senegal is de kampioen van Afrika en dat is niet niks. Ze hebben Egypte uitgeschakeld, dat is geen klein landje. Op het eerste oog denk ik dat Senegal de moeilijkste tegenstander is."

"Qatar kan ik al beoordelen, omdat we die hebben kunnen analyseren. Ecuador is voor mij nog een groot vraagteken. Het was lange tijd de vraag of ze mee mochten doen. Mijn scouts hebben ze geanalyseerd, ik nog niet. Ik denk dat Senegal sterker is dan Qatar."