Jonk spreekt over 'buitenaardse' Messi en verwacht dat Oranje doorgaat

Jonk spreekt over 'buitenaardse' Messi en verwacht dat Oranje doorgaat

08-12-2022 18:28 Laatste update: 18:44
15

Wim Jonk verwacht dat het Nederlands elftal ten koste van Argentinië de halve finale van het WK in Qatar bereikt. Hij speelde de wedstrijd ruim 24 jaar geleden ook en toen liep het goed af.

We kunnen het ons nog allemaal herinneren: de goal van Dennis Bergkamp vlak voor tijd die Nederland in de halve finale bracht. Jonk weet het nog goed. "We waren ontzettend goed voorbereid op die wedstrijd. Argentinië had een geweldig team, maar wij waren ook ontzettend goed: het beste Nederlands elftal waar ik ooit in heb gespeeld", vertelt Jonk aan VoetbalPrimeur.

"Ik schoot zelf nog op de paal, we kwamen op 1-0, 1-1, rode kaart... De apotheose kwam met de goal van Dennis Bergkamp uit de pass van Frank de Boer. Dat was ook meteen de beslissende goal, ongekend", zegt Jonk.

Over het spel van Oranje is dit WK al veel gezegd. "Die jongens voelen ook dat het beter kan en moet, maar dat is een proces. In zo'n toernooi krijg je ermee te maken dat het op het ene moment net even beter gaat dan het andere moment. Het heeft ook te maken met de tegenstand die steeds hoger wordt."

Het gaat niet alleen over het spel van Oranje, maar ook over dé man in vorm bij Argentinië: Lionel Messi. Vindt Jonk het terecht dat zoveel aandacht uit gaat naar één speler? "Als je over Argentinië praat, praat je over Maradona of over Messi. Dat doet niet altijd recht aan de andere spelers. In 1998 hadden ze Veron en Batistuta, maar geen Messi en Maradona. Als je zo'n speler in je team hebt, gaat vaak alle aandacht naar die persoon. Hij draagt een enorme druk met zich mee, daarom vind ik het ongekend fenomenaal wat hij al zolang op dit niveau doet. Dat is buitenaards."

Afloop
Jonk rekent op een plaats in de volgende ronde voor het Nederlands elftal. "Ik heb het gevoel dat Nederland doorkomt en dat er een dynamiek in het team zit. Dat moet er nu ook uitkomen, dit is een prachtig moment om te laten zien waar we het met z'n allen voor doen. Ik hoop dat het gebeurt."