Ajax knikkert Feyenoord uit beker, incident rond Klaassen overschaduwt Klassieker

Ajax knikkert Feyenoord uit beker, incident rond Klaassen overschaduwt Klassieker

05-04-2023 22:41
649

Ajax heeft dinsdagavond de finale van de KNVB Beker bereikt, doordat het aartsrivaal Feyenoord wist te verslaan. In De Kuip werd het 1-2 voor de Amsterdammers. De wedstrijd werd echter overschaduwd door een incident in de zestigste minuut, waarbij Davy Klaassen gewond raakte nadat hij bekogeld werd met een voorwerp.

2,5 week nadat Feyenoord met 2-3 won in de Johan Cruijff Arena, stond De Klassieker weer op het programma. Nu troffen Feyenoord en Ajax elkaar in de halve finale van de KNVB Beker in De Kuip. Arne Slot koos voor de verwachte elf namen bij De Stadionclub, terwijl John Heitinga Youri Baas een kans in de basis gaf. Ook keerde Steven Bergwijn weer terug in de basis bij Ajax.

Vuurwerkonderbreking, goals aan beide kanten dankzij geschutter
Na enkele seconden werd de bekerkraker al stilgelegd. De fans van Feyenoord staken massaal vuurwerk af, waardoor er een zwart rookgordijn ontstond in De Kuip. Nadat het zicht weer een beetje terug was, werd de wedstrijd hervat. Mohammed Kudus en Alireza Jahanbakhsh kregen daarna de eerste kansen van de wedstrijd. Vervolgens was Santiago Gimenez enorm dicht bij de openingstreffer: hij draaide zijn landgenoot Edson Álvarez dol, maar stuitte op Ajax-keeper Gerónimo Rulli. 

Vijf minuten later was het alsnog raak, maar wel aan de andere kant. Marcus Pedersen en Jahanbakhsh wilden allebei een bal wegwerken uit de zestien van Feyenoord, maar daarbij botsten ze op elkaar. Dusan Tadic maakte daar dankbaar gebruik van: de Ajax-captain verschalkte Timon Wellenreuther in de hoek: 0-1. Direct daarna greep Feyenoord het initiatief, terwijl Ajax achteruit begon te lopen.

De thuisploeg werd daardoor steeds sterker, ook al kwam Ajax er soms toch nog uit. Desondanks was het eigenlijk wachten op de gelijkmaker. Die viel voor rust nog: op aangeven van Jahanbakhsh kon Gimenez de bal achter Rulli kopen, doordat de verdediging van Ajax open lag. Baas stond uit positie, terwijl Gimenez aan de dekking van Jurriën Timber ontsnapte.

Klaassen maakt 1-2 en raakt gewond door Feyenoord-fan
Daardoor stond er een gelijke stand op het scorebord bij rust. Feyenoord begon het tweede bedrijf dreigend, maar toch was het Ajax dat weer snel de leiding greep. Wellenreuther wist pogingen van Steven Bergwijn en Tadic nog te keren, maar hij was kansloos toen Klaassen het in de derde instantie probeerde: 1-2. Daarna kwam de wedstrijd in een rommelige fase terecht. Lindhout moest veel fluiten, terwijl meerdere spelers behandeld dienden te worden.

Niet veel later ging het in de zestigste minuut volledig mis. Orkun Kökcü en Tadic kregen het met elkaar aan de stok, waarna er een opstootje ontstond. Tijdens dat moment kreeg Klaassen een voorwerp vanuit het Feyenoord-publiek op zijn achterhoofd. Het leverde de Oranje-international een flinke wond op, waar het bloed uit stroomde. Scheidsrechter Lindhout greep daarna direct in: de beker-Klassieker werd tijdelijk gestaakt.

Het was even de vraag of de wedstrijd überhaupt hervat zou worden. Na overleg tussen de directies van beide clubs kwamen Feyenoord en Ajax na een half uur het veld weer op. Ondertussen riep Feyenoord-assistent John de Wolf de fans tot de orde. Klaassen probeerde de wedstrijd te hervatten, maar al snel moest hij zich laten vervangen. Hij kon toch niet verder spelen. Niet veel later viel Kudus ook geblesseerd uit bij Ajax.

Ajax houdt stand en strijdt zonder Taylor weer tegen PSV in bekerfinale
In het laatste deel van de wedstrijd probeerde Feyenoord nog een verlenging uit het vuur te slepen. Toch leek het ritme uit de beker-Klassieker te zijn na de onderbreking. Via onder meer Gimenez en David Hancko kwamen de Rotterdammers wel nog dicht bij de gelijkmaker, maar Ajax wist stand te houden.

De ploeg van Heitinga gaat daardoor naar de bekerfinale na een bewogen avond. PSV zal daarin de tegenstander zijn, net als vorig seizoen. De eindstrijd wordt op zondag 30 april om 18.00 uur gespeeld in De Kuip. Kenneth Taylor zal dan echter niet van de partij zijn: de middenvelder pakte in de slotfase nog zijn tweede gele kaart, waardoor hij geschorst is voor de finale.