Vink is lyrisch en tipt drie clubs voor bepalende PSV-ster Xavi Simons

Vink is lyrisch en tipt drie clubs voor bepalende PSV-ster Xavi Simons

09-04-2023 07:14
126

Dat Xavi Simons er opnieuw in slaagde om PSV bij de hand te nemen, roept de vraag op of hij de Eredivisie niet al ontgroeid is. Marciano Vink denkt dat de negentienjarige aanvallende middenvelder niet heel lang meer in Eindhoven blijft.

PSV won zaterdag met 4-0 van Excelsior, mede door een doelpunt en een assist van Simons. "Ik dacht aan het begin echt: deze jongen rent zichzelf voorbij. Hij was overal en hij wilde zich met alles bemoeien. Hij voelde zich waarschijnlijk ook een beetje verantwoordelijk", begint Vink bij De Eretribune.

Wedden

Meer odds

"Ik vind het knap dat hij met alle ogen op zich gericht toch zo goed presteert", vervolgt de analist. "En Simons houdt het nu al 28 competitiewedstrijden plus alle Europese duels vol. Natuurlijk heeft hij ook mindere momenten gehad, maar hij haalt zó'n hoog niveau. Hij straalt zoveel plezier uit en blijft maar gaan. Ik zei gekscherend tegen Kees (Kwakman, red.): kun je binnen één jaar de Eredivisie ontgroeid zijn?"

De oud-speler van Ajax en PSV vindt de volgende stap wel belangrijk. "Simons bewijst vanaf het begin dat hij bepalend is bij PSV. Ik hoop dat hij na dit seizoen blijft. Als hij naar Chelsea gaat of terugkeert bij Paris Saint-Germain, dan weet je dat hij veel minder speeltijd gaat krijgen en dat zijn ontwikkeling daardoor stagneert. Dan kan hij beter naar een bescheiden Champions League-club, waar hij de man kan zijn en niet met 34 concurrerende spelers te maken heeft."

Vink krijgt bijval van Gertjan Verbeek, die moet denken aan Klaas-Jan Huntelaar voor zijn overstap van sc Heerenveen naar Ajax. "Je moet ook spelers om je heen hebben die je beter blijven maken. Als Simons nu al zo toonaangevend is, dan moet hij in elk geval weg bij PSV. Als je op negentienjarige leeftijd de beste speler bent, dan heeft hij een andere omgeving nodig om zich door te ontwikkelen. Helaas voor de Eredivisie en PSV. Of PSV moet betere spelers halen."

"Zou een club als Benfica niet een volgende stap kunnen zijn?", stelt Vink voor. Ook Borussia Dortmund en Napoli worden als opties gezien. "Daar kan hij ook weer worden uitgedaagd. Kijk nu naar Noni Madueke, hij was een groot talent bij PSV en er werd gesproken over een groot verlies voor PSV, maar dan kiest hij voor Chelsea en het is niks."