Conference League-exit dreigt voor AZ na pijnlijk verlies bij Anderlecht

13-04-2023 22:52 Laatste update: 23:18
112

De halve finale van de Conference League is ver weg voor AZ. In Brussel ging het mis voor de Alkmaarders, die met 2-0 werden verslagen door Anderlecht. Bart Verbruggen hield voor de zesde keer op rij de nul.

AZ maakte dit seizoen indruk in Europa, maar de laatste weken zit de klad erin bij de ploeg van Pascal Jansen en donderdagavond tegen Anderlecht werd die negatieve spiraal niet doorbroken. Anderlecht profiteerde optimaal en kwam na 22 minuten op voorsprong. De Panamese rechtsback Michael Murillo scoorde met het hoofd: 1-0.

Veel zette AZ daar niet tegenover. De Alkmaarders slaagden er niet in doelman Bart Verbruggen aan het werk te zetten en tekenden alleen voor gele kaarten via Sam Beukema en Vangelis Pavlidis. De niet geheel fitte Jesper Karlsson werd lange tijd op de bank gehouden door Jansen.

In de tweede helft toonde AZ wel beterschap, maar was het Anderlecht dat nog een keer scoorde. Majeed Ashimeru knalde op aangeven van Francis Amuzu de 2-0 binnen voor de nummer acht van de Jupiler Pro League. Doelman Mathew Ryan, uitgefloten vanwege zijn verleden bij Club Brugge en KRC Genk, was kansloos.

In de slotfase wist AZ de stand geen vriendelijker karakter te geven, waardoor volgende week een zware dobber wacht in het AFAS Stadion. De Alkmaarders moeten twee doelpunten zien weg te poetsen. Geluk bij een ongeluk: sinds dit seizoen tellen uitdoelpunten niet meer dubbel bij een gelijke stand.