Hendriks ziet prioriteit voor zichzelf bij Ajax: 'Dat is wel echt blijven liggen'

Hendriks ziet prioriteit voor zichzelf bij Ajax: 'Dat is wel echt blijven liggen'

15-04-2023 09:37
77

Maurits Hendriks ziet het verder ontwikkelen van de jeugdopleiding van Ajax als zijn prioriteit. De Chief Sports Officer, die sinds septemer 2022 werkzaam is in Amsterdam, vertelt in het Ajax Life Magazine over zijn belangrijkste taken.

"Het verder ontwikkelen van de jeugdopleiding. Dat is de levensader van de club", stipt Hendriks aan, als hem wordt gevraagd wat de hoogste prioriteit geniet in zijn functie. "De opleiding is al decennia toonaangevend, maar het krachtenveld verandert snel. Kijk naar de ontwikkeling: er komen steeds meer groepen die meerdere clubs in een internationaal conglomeraat onderbrengen. Best ingewikkeld. Het is een urgente zaak dat de Ajax-opleiding toonaangevend blijft."

Volgens Hendriks komt er meer bij kijken dan alleen voetbalinhoudelijk. "Ik stuur de ondersteunende taken aan: medisch, analytisch, fysiek, voeding en mentaal. De winst zit in het feit dat we alle aanwezige kennis gaan delen met elkaar. Dat is wel een van de dingen die echt is blijven liggen", stelt de voormalig technisch directeur van NOC*NSF. 

Hendriks ziet dat de intensiteit en de omvang van het programma voor talenten is toegenomen. "We vragen fysiek, mentaal en cognitief echt veel. Het voetbal wordt meetbaar sneller. Dan wordt het een kwestie van de data induiken. Vleugelspelers zijn sneller dan vijf jaar geleden. Om überhaupt op de vleugel te kunnen spelen, moet je dus al een bepaalde snelheid halen. Spelers komen sneller onder druk en hebben dus minder tijd om een oplossing te vinden."

Hendriks is duidelijk waartoe zijn werk moet leiden. "Het doel blijft hetzelfde: de beste individuele ontwikkeling faciliteren", besluit hij.