AZ plukt Amsterdamse talenten voor neus Ajax weg: 'Dan moet je bij Ajax zijn...'

AZ plukt Amsterdamse talenten voor neus Ajax weg: 'Dan moet je bij Ajax zijn...'

27-04-2023 10:26
178

Bij AZ durft men niet te zeggen of Ajax met jaloezie naar Alkmaar kijkt. Van het jeugdelftal dat eerder deze week beslag legde op de Youth League, komen veel spelers uit de omgeving van de hoofdstad.

"Zeventig procent van onze spelers komt uit de omgeving van Amsterdam", zegt technisch directeur Max Huiberts na de gewonnen Youth League-finale tegen Hajduk Split (5-0). Onder meer aanvoerder Wouter Goes en uitblinker Ernest Poku zijn geboren in Amsterdam. Ajax telt met Brian Brobbey en Steven Bergwijn slechts twee geboren Amsterdammers in de selectie. Of ze bij Ajax jaloers zijn op de werkwijze van AZ? "Ik vind het lastig om daar iets over te zeggen, omdat ik niet op de hoogte ben van het programma dat ze daar draaien", aldus Huiberts tegenover de NOS.

"Ik weet wel dat daar ook goede spelers spelen en goede mensen rondlopen." Hoofd jeugdopleiding Paul Brandenburg sluit zich aan bij de woorden van Huiberts. "Dat moet je aan Amsterdam vragen, dan moet je bij Ajax zijn..." Dat de aantrekkingskracht van AZ zo groot is, heeft volgens Huiberts mede te maken met de verhuizing van het trainingscomplex naar Wijdewormer, dat dichter bij Amsterdam dan Alkmaar ligt. "In het verleden moesten de spelers een half uur, drie kwartier in een busje zitten."

"Dat is nu flink minder geworden, jongens wonen in de omgeving van ons trainingscomplex. Daardoor heb je extra tijd om meer te trainen en aandacht te geven aan je spelers. Dat is een voordeel."