FC Groningen greep bewust niet in: 'De kans op escalatie was enorm groot'

FC Groningen greep bewust niet in: 'De kans op escalatie was enorm groot'

15-05-2023 21:35 Laatste update: 22:09
109

FC Groningen komt met een statement na de 'verschrikkelijke middag' in de Euroborg. Afgelopen zondag werd het duel met Ajax door vuurwerkincidenten al na negen minuten gestaakt.

Groningen heeft de man die bij het eerste incident het veld betrad geïdentificeerd. De Trots van het Noorden is nog bezig met het identificeren van de overige daders. "We begrijpen al die emoties. Die hebben wij zelf ook", zegt algemeen directeur Wouter Gudde op de clubsite. "Vooral de beelden van de huilende kinderen hebben diepe indruk gemaakt. Een voetbalwedstrijd bezoeken in het stadion moet gewoon leuk zijn."

"We moeten constateren dat de problemen zo groot zijn, dat wij deze niet alleen kunnen oplossen", vervolgt Gudde. "We hebben te maken met het willens en wetens ondermijnen van regels en gezag. Het doelbewust beschadigen van de club. We hebben bij het oplossen van de problematiek ieders hulp hard bij nodig."

Groningen weet nog niet wat de oplossing is. 'Het spannen van netten bijvoorbeeld, is met de huidige logistiek van het stadion niet eenvoudig te realiseren. De weg naar het veld is een vluchtroute bij calamiteiten', klinkt het. De club stelt dat een groep supporters een vooraf bedacht plan had gemaakt om de wedstrijd te laten staken. 'Dat is onacceptabel', schrijft Groningen.

Het was een bewust besluit om na de incidenten niet in te grijpen. 'De keuze om in dit geval niet in te grijpen op het vak op de tribune waar de onrust vandaan kwam, heeft te maken met veiligheidsafwegingen die gemaakt moeten worden. De kans op escalatie bij ingrijpen was enorm groot, met als gevolg een mogelijk massale vechtpartij – waarbij de inschatting was dat hierbij in dat geval zeker gewonden zouden vallen – en de beelden en herinneringen, zeker voor kinderen, traumatischer zouden zijn geweest dan nu het geval was.'

"We moeten dit alles goed met elkaar bespreken, want op deze manier gaan we de problemen waarvoor we staan niet oplossen en een hele grote groep supporters en sponsors, die wij als club keihard nodig hebben, benadelen", aldus Gudde.