'Onvrede druipt ervan af bij Ajax, spelers willen zinkende schip verlaten'

'Onvrede druipt ervan af bij Ajax, spelers willen zinkende schip verlaten'

05-08-2023 21:16
281

Wim Kieft denkt dat Ajax er verstandig aan doet om spelers met een vertrekwens te laten gaan. De oud-spits concludeert wel dat de kwaliteit in de selectie van Maurice Steijn daarmee nog verder terugloopt.

Door het mislopen van Champions League-voetbal wordt de broekriem aangehaald in Amsterdam. 'Ajax kan niet iedereen kopen die het wil en is meer aangewezen op de jeugdopleiding. Historisch gezien beleefde Ajax z’n sportieve hoogtepunten bij het doorstromen van lichtingen topspelers uit eigen opleiding', schrijft Kieft in zijn column in De Telegraaf. Hij wijst op de lichtingen van 1995 en 2019. 'Op dit moment stokt de doorstroming omdat toptalenten ontbreken. Dat kan je de jeugdopleiding verwijten; je weet dat het doorbreken van toptalent ook een golfbeweging is.'

Het maakt de uitdaging wel groter. 'Inmiddels druipt de onvrede ervan af bij Ajax. Je voelt dat spelers het zinkende schip willen verlaten. Kijk en luister naar jongens als Geronimo Rulli, Steven Berghuis, Davy Klaassen, Edson Alvarez of Mohammed Kudus. Kwalitatief houdt trainer Maurice Steijn ze graag bij de selectie, maar als ze met hun hoofd elders zitten en de sfeer verzieken, kun je beter snel afscheid van ze nemen', adviseert Kieft.