Ajax-target Mannsverk: Feyenoord-interesse en Busquets-vergelijking

Ajax-target Mannsverk: Feyenoord-interesse en Busquets-vergelijking

31-08-2023 13:30 Laatste update: 30-08-2023 15:33
99

Ajax hoopt zich voor het sluiten van de transfermarkt te versterken met Sivert Mannsverk. Wie is deze 21-jarige controleur, die speelt bij Molde FK? VoetbalPrimeur zoekt het uit.

Na Georges Mikautadze moet Mannsverk in de laatste week van de transferperiode de volgende aanwinst voor Ajax worden. De Noor moet rond de acht miljoen euro kosten. Technisch directeur Sven Mislintat richtte zijn pijlen aanvankelijk op een extra buitenspeler met snelheid, maar lijkt nu toch in te zetten op de komst van Mannsverk.

Jeugd
Mannsverk zag op 8 mei 2002 het levenslicht in Øvre Årdal, een dorpje met ruim drieduizend inwoners in het midden van Noorwegen. Voetbalclubs zijn schaars in die regio van het land, waardoor de jonge Mannsverk ruim zestig kilometer verderop bij Sogndal IL zijn eerste stappen op het voetbalveld zette. Zijn talent werd al snel ontdekt. In 2017 werd hij op veertienjarige leeftijd overgeheveld naar de beloftenploeg, terwijl hij in hetzelfde jaar zijn eerste jeugdinterlands voor Noorwegen afwerkte.

Vanaf dat moment ging het rap met de ontwikkeling van Mannsverk. In 2019 maakte hij definitief de overstap naar de A-selectie van Sogndal - dat uitkomt op het tweede niveau van Noorwegen - terwijl hij een vaste waarde was bij Noorwegen O18. Weer twee jaar later, in 2021, verkoos de middenvelder een stap naar Molde boven een transfer naar Ajax, Bologna of SS Lazio.

Beste speler van de competitie
In januari 2021 zat Ajax dus al voor het eerst achter Mannsverk aan. Op dat moment was hij net uitgeroepen tot beste speler van het tweede niveau van Noorwegen. Dat seizoen scoorde hij vier keer in 28 competitieduels. "Het is natuurlijk heel mooi dat belangrijke clubs aan mij denken", zei hij destijds. Toch koos Mannsverk ervoor om zich verder te ontwikkelen in zijn vaderland.

Feyenoord ook concreet
Door de eerdere transfers van Marcus Pedersen en Fredrik Aursnes heeft Feyenoord goede banden met Molde. Mede om die reden kwamen de Rotterdammers in de zoektocht naar een middenvelder medio 2022 uit bij Mannsverk. Een transfer kwam destijds niet van de grond, waarna Feyenoord afgelopen winter opnieuw geïnteresseerd was. 

Mannsverk wilde volgens Noorse media graag naar Rotterdam verkassen, maar tot een deal kwam het niet. In plaats daarvan versterkte Feyenoord zijn selectie eerder dit jaar met Ramiz Zerrouki, die overkwam van FC Twente. In de periode dat Feyenoord belangstelling had voor Mannsverk, stond de naam van de Noor ook nog altijd op de lijst bij Ajax.

Carrièrepad en kwaliteiten
In plaats van een voortijdig vertrek uit Noorwegen, bleef Mannsverk dus bij Molde. De 1.85 meter lange controleur, die in diverse scoutingsrapporten geprezen wordt om zijn tweebenigheid en technische kwaliteiten aan de bal, speelde tot dusver 87 officiële wedstrijden voor Molde. Zes daarvan speelde hij in de voorrondes van de Champions League en ook speelde hij zes Conference League-wedstrijden. 

Die internationale ervaring kan Mannsverk goed gebruiken, wanneer hij daadwerkelijk naar Ajax verkast. In de eerdergenoemde rapporten wordt Mannsverk vergeleken met Michael Carrick en Sergio Busquets. 'Hij verdedigt door zich slim te positioneren en is geen type Casemiro die agressieve tackles gebruikt om de bal te veroveren', staat er onder meer geschreven. 'Zijn passing is geweldig, vooral zijn crosses.' Mannsverk krijgt eveneens lof voor het gegeven dat hij het merendeel van zijn passes vooruit speelt.