Van Basten vernietigend over Ajax-verdediger: 'Is van niveau-Cambuur'

Van Basten vernietigend over Ajax-verdediger: 'Is van niveau-Cambuur'

04-09-2023 22:45 Laatste update: 05-09-2023 00:01
107

Marco van Basten heeft maandagavond bij Rondo een aantal Ajax-spelers negatief uitgelicht. Vooral Devyne Rensch moest het ontgelden. De rechtsback past volgens de voormalig topspits beter bij een club van het niveau SC Cambuur. 

Van Basten heeft het duel tussen Fortuna Sittard en Ajax (0-0) van afgelopen zondag na een tijdje uitgezet. "De tweede helft heb ik naar Jos, eh, Max Verstappen gekeken. Dat vond ik gewoon leuk. Ajax vond ik niet leuk. Donderdag (Ajax - Ludogorets, red.) heb ik in de tweede helft een filmpje gepakt. Voetbal moet leuk zijn en als ik Ajax zie vermaak ik me niet meer. Niemand wil de bal hebben. De spelers zijn gewoon kwalitatief niet goed. Dan kan je iedereen de schuld geven, maar de aankopen zijn niet goed geweest."

Ook van de eigen jeugd is Van Basten niet onder de indruk. "Jorrel Hato is een goede, maar Kenneth Taylor is niet niveau-Ajax. Devyne Rensch is niveau-Cambuur", vervolgt de zeer kritische Van Basten. "Hij is altijd de dupe van misverstandjes. En ze hebben nu Anton Gaaei gekocht. Ik denk dat hij niet veel beter is." De voormalig trainer van de Amsterdammers zag wel één lichtpuntje. "Josip Sutalo is een goede speler. Hij is comfortabel in wat hij doet. Maar die Carlos Forbs, die kostte 14 miljoen. Hoe kom je erbij om zoveel uit te geven?"

Collega-analist Ronald de Boer vraagt zich hardop af of de zomeraanwinsten van Ajax wel weten in wat voor sportief klimaat ze terecht zijn gekomen. "Een jeugdspeler weet dat er stress is als je een keer verliest of gelijkspeelt bij Ajax. Of die jongens die op het tweede niveau speelden datzelfde gevoel hebben na een gelijkspel bij Fortuna, ik weet het niet. Of denken ze: ja, balen? Ik had liever zes toppers gezien en het gat dan opvullen met opkomende jeugdspelers."