FC Groningen blameert zich tegen Den Bosch, Cambuur verliest spektakelstuk

29-09-2023 22:11 Laatste update: 22:18
140

FC Groningen is vrijdagavond in de eigen Euroborg zeer pijnlijk onderuit gegaan tegen Keuken Kampioen Divisie-laagvlieger FC Den Bosch: 0-3. ADO Den Haag deed wel goede zaken in de strijd om de bovenste plekken door op bezoek bij MVV overtuigend met 0-3 te winnen, terwijl SC Cambuur zich verslikte in Jong PSV, dat aan het langste eind trok na een waar spektakelstuk. In Doetinchem wist Roda JC op bezoek bij De Graafschap de periodetitel niet veilig te stellen.

FC Groningen - FC Den Bosch
Groningen is onder Dick Lukkien wisselvallig begonnen aan het nieuwe seizoen, waarin promotie naar de Eredivisie koste wat kost bewerkstelligd moet worden. Vorige week werd er gewonnen bij Helmond Sport en ook de ontmoeting met Den Bosch zou op papier voor niet al te grote problemen moeten zorgen. Niets bleek echter minder waar.

Groningen wist in de eerste helft niet zo veel klaar te spelen en zag Den Bosch in het tweede bedrijf zelfs op voorsprong komen. De Poolse spits Kacper Kostorz werkte binnen na een prima aanval. Toen middenvelder Shalva Ogbaidze in de 67e minuut ook nog eens 0-2 maakte, verdween bij de Groningers langzaam de hoop op een resultaat. Die kwam er dus ook niet. In de absolute slotfase maakte Den Bosch via Illias Boumassaoudi de vernedering zelfs compleet: 0-3.

ADO Den Haag - MVV
ADO heeft vrijdagavond na twee opeenvolgende gelijke spelen weer eens gewonnen. In Limburg werd MVV overtuigend aan de kant gezet: 0-3. Jort van der Sande, Henri Koudossou en de van FC Volendam overgekomen Daryl van Mieghem maakten de doelpunten. Door de zege doet de ploeg van trainer Darije Kalezic uitstekende zaken. ADO heeft nu vijftien punten en staat daarmee voorlopig op de tweede plaats.

SC Cambuur - Jong PSV
De meest spectaculaire KKD-wedstrijd werd vrijdagavond afgewerkt in Leeuwarden. De PSV-talenten kwamen tegen het vorig seizoen gedegradeerde Cambuur na 21 minuten spelen op voorsprong via spits van Jason van Duiven. Tygo Land verdubbelde die voorscore na een klein halfuur, waarna Michael Breij Cambuur kort na rust op zeer fraaie wijze aan de aansluitingstreffer hielp. De glijkmaker kwam er uiteindelijk ook. Silvester van der Water scoorde.

Toch gingen de drie punten alsnog naar de Brabanders. Land bekroonde zijn succesvolle avond in de 68e minuut met zijn tweede van de avond en de 2-3 voor Jong PSV. Het waren tevens zijn eerste twee doelpunten in het betaald voetbal. In de slotfase tekende Van Duiven voor de 2-4, maar ook zijn treffer bleek nog niet de laatste van de avond. Milan Smit zorgde nog voor de 3-4, maar een bizarre comeback zat er voor Cambuur niet meer in.

De Graafschap - Roda JC
KKD-koploper Roda wist dat het bij een overwinning met de periodetitel de eerste prijs sinds de degradatie in 2018 zou pakken. Er werd echter niet gescoord op de Vijverberg. Even leek dat wel het geval, maar een treffer van Rodney Kongolo in de eerste helft werd vanwege buitenspel afgekeurd.

In het tweede bedrijf werd de wedstrijd nog even stilgelegd. De oorzaak: bekertjes op het veld. Roda had ook zomaar kunnen verliezen, aangezien De Graafschap een aantal prima kansen kreeg. De Limburgers moeten zodoende nog even wachten op de periodetitel.