Vitesse trekt Gelderse derby naar zich toe door late goals en klimt over Ajax heen

01-10-2023 14:30 Laatste update: 14:35
145

Vitesse is zondag op de valreep als winnaar uit de bus gekomen in de Gelderse derby tegen NEC. De Nijmegenaren waren in eigen huis de sterkere ploeg, maar liepen in de slotfase in het mes van de Arnhemmers. Na de late 1-2 van Vitesse werd het duel tijdelijk gestaakt door een gegooide waterfles en vervolgens uitgespeeld, waarna de bezoekers nog één keer toesloegen: 1-3.

Bij NEC kreeg Bas Dost de voorkeur boven Koki Ogawa in de basis. Bij de Arnhemmers verving Said Hamulic de geblesseerde Fodé Fofana. Het was na zes minuten spelen al raak voor de bezoekers: Marco van Ginkel zette zijn ploeg op voorsprong. Na ruim twintig minuten spelen moest doelman Eloy Room aan het werk en reageerde de Nederlander adequaat op de inzet van Rober González.

Enkele minuten na die redding ging het wel mis voor Vitesse. NEC kwam op gelijke hoogte door een treffer van Magnus Mattson. De wedstrijd was na de openingsfase los, maar in de eerste helft wisten de ploegen het net niet meer te vinden. De sterk spelende Sontje Hansen zag zijn inzet na een half uur spelen nét naast gaan. Saïd Hamulic leek de 1-2 te maken, maar er werd buitenspel geconstateerd.

In het tweede bedrijf bleven de twee ploegen het publiek op een aantrekkelijke wedstrijd trakteren. NEC begon steeds vrijer te spelen en leek op weg naar een tweede treffer, maar de realiteit stak anders in elkaar: Dominik Oroz verlengde knap met het hoofd in de slotminuut en zette Vitesse op een onverwachte voorsprong. Wel werd er een fles water op het veld gegooid, waardoor het duel tijdelijk werd stilgelegd.

Ongeveer een kwartier later kwamen de ploegen weer op het veld om de laatste minuten uit te spelen.  De voorsprong van Vitesse kwam in de resterende minuten niet meer in gevaar, integendeel: Million Manhoef kon in de laatste minuut op de doelman afstormen en maakte de 1-3. De Arnhemmers pakken daarmee drie belangrijke punten en komen op plek dertien terecht na een zwakke seizoensstart. NEC blijft op plek elf steken met zeven punten.