Ajax zal er ongetwijfeld bovenop komen, maar laat het nog niet zondag zijn

"Ajax zal er ongetwijfeld bovenop komen, maar laat het nog niet zondag zijn"

07-10-2023 08:04
63

AZ-middenvelder Dani de Wit ziet dat het bijzonder onrustig is bij zijn oude club Ajax in aanloop naar de Eredivisie-topper in de Johan Cruijff Arena. Als jeugdspeler van de Amsterdammers maakte hij de Fluwelen Revolutie mee, maar de crisis lijkt nu nog vele malen groter.

"Ik heb veel seizoenen en wedstrijden bij Ajax meegemaakt, maar dit is wel een heel bijzondere situatie, een situatie waarin Ajax nog niet zo heel vaak heeft gezeten", zegt De Wit, die vernoemd is naar de Portugese oud-Ajacied Dani, in De Telegraaf. "Ik ken de ins en outs niet omdat ik er niet meer dagelijks rondloop, maar het staat voor zich dat het een puinhoop is. Het is vervelend voor de echte supporters."

De Wit denkt dat rust in de top, met een goede algemeen directeur, technisch directeur en hoofdtrainer, belangrijk is voor een club. "Dát merk ik heel erg bij AZ, zoals Ajax dat nog niet heel lang geleden ook had met Overmars, Van der Sar en Ten Hag. Het was jaren heel stabiel bij Ajax, er heerste alom duidelijkheid. Dat ging natuurlijk gepaard met de prestaties op het veld. Je ziet wat het kan doen met een grote club als Ajax als zo’n sterke drie-eenheid uit elkaar valt en er wordt niet adequaat op gereageerd. Dat het zo extreem is, is wel bijzonder. Ajax zal er ongetwijfeld bovenop komen, maar laat het nog niet aankomende zondag zijn."

De Wit stond al meerdere keren tegenover zijn oude club. Zo waren de Alkmaarders in het coronaseizoen twee keer te sterk voor Ajax, dat na het stopzetten van de competitie op basis van het doelsaldo als winnaar werd uitgeroepen. AZ bleef met lege handen achter. "Onze directie had over de financiële afwikkeling een duidelijke mening, zo heb ik gehoord en gelezen. Wat de sportieve afwikkeling betreft, vind ik het een eerlijke beslissing dat Ajax als winnaar is uitgeroepen. Zij stonden nu eenmaal op doelsaldo bovenaan, hadden wij maar meer moeten scoren. Maar het geloof dat we kampioen konden worden, was er uiteraard wel, ook al moesten we toen nog acht wedstrijden spelen."

Transferklapper FEYENOORD & AJAX-aanwinsten in BEELD! Bekijk #DoneDeal nu: