'Vijf verdachten veroordeeld tot celstraf na uit de hand gelopen Klassieker'

'Vijf verdachten veroordeeld tot celstraf na uit de hand gelopen Klassieker'

07-10-2023 10:11 Laatste update: 10:29
88

De politierechter in Amsterdam heeft vijf verdachten veroordeeld tot een celstraf van zestien dagen en een taakstraf van 60 tot 100 uur na de uit de hand gelopen Klassieker op 24 september. Bovendien is er ook een gebiedsverbod van een jaar uitgedeeld rondom het stadion. 

De NOS en NH Nieuws melden zaterdagochtend dat de verdachten na de wedstrijd werden aangehouden. Het vijftal gaf toe met blikjes en stenen naar de politie te hebben gegooid en onder invloed van alcohol waren. Daarom moeten enkele verdachten ook cursussen volgen om hun agressie in toom te houden bij het drinken van alcohol.

Het ging tijdens De Klassieker mis nadat de wedstrijd definitief werd stilgelegd. Een deel van de Ajax-fans probeerde van buitenaf het stadion binnen te komen en vernielde daarbij de hoofdingang. De ME werd ingezet om de situatie te de-escaleren. De officier van justitite had een flink hogere straf geëist die uiteindelijk uitviel: een celstraf van zes tot zeven maanden. "Het is volledig uit de hand gelopen. Er ontstond een klimaat van ontremming en geweld. Het geweld richtte zich met name tegen de politie", meent de officier.