Kogel door de kerk: UEFA maakt organisatoren EK 2028 én EK 2032 bekend

Kogel door de kerk: UEFA maakt organisatoren EK 2028 én EK 2032 bekend

10-10-2023 07:27 Laatste update: 12:13
67

De UEFA gaat dinsdag het EK 2028 toekennen aan het Verenigd Koninkrijk en Ierland, melden diverse Britse media. De wedstrijden worden gespeeld in Engeland, Schotland, Wales, Noord-Ierland en Ierland.

Het Verenigd Koninkrijk en Ierland waren als enige landen overgebleven om het EK 2028 te organiseren. Turkije was aanvankelijk ook kandidaat, maar heeft besloten zich terug te trekken om zich volledig te richten op het gezamenlijke bid met Italië voor het EK 2032. Het ligt in de lijn der verwachting dat Turkije en Italië de organisatie van dat eindtoernooi ook spoedig bevestigd gaan krijgen.

Duidelijk is al in welke stadions er in 2028 gespeeld gaat worden. De wedstrijden gaan plaatsvinden op Wembley en in het Tottenham Hotspur Stadium, EFC Stadium (nieuwe thuishaven Everton), Villa Park (Aston Villa), St. James' Park (Newcastle United), Principality Stadium (nationale stadion Wales), Hampden Park (Schotse nationale ploeg), Aviva Stadium (Ierse nationale ploeg) en Casement Park (Noord-Ierse nationale ploeg). In Engeland worden 28 duels afgewerkt - de halve finales en finale zijn op Wembley - en Wales, Schotland en Ierland organiseren zes wedstrijden. Noord-Ierland krijgt er vijf toegewezen.

De FA, voetbalbond van Engeland, zorgt voor een unicum. Bij de UEFA is de vraag voor een normale kwalificatiecyclus neergelegd. Normaal gesproken nemen gastlanden automatisch deel aan de groepsfase. De bond zou het ongepast vinden om vijf van de 24 tickets al te verdelen en daarnaast wordt het spelen van kwalificatiewedstrijden als een betere voorbereiding gezien dan het spelen van vriendschappelijke duels.

UEFA reserveert naar verluidt twee tickets voor gastlanden die het niet op eigen kracht redden. Wanneer drie of meer gastlanden zich niet weten te plaatsen voor het eindtoernooi, gaan de startbewijzen naar de twee best presterende landen.

Update: Het is officieel: het EK van 2028 vindt plaats in Engeland, Schotland, Wales, Noord-Ierland en Ierland. Dat heeft de UEFA bevestigd. Vier jaar later, in 2032, zijn Turkije en Italië de organisatoren.