Marseille verslaat AEK Athene in Ajax-groep, nieuwe mijlpaal voor Faeröerse club

26-10-2023 20:51 Laatste update: 21:24
8

Een vol programma op donderdagavond in zowel de Europa League als de Conference League, met onder meer de voor Ajax belangrijke wedstrijd tussen Olympique Marseille en AEK Athene.

Olympique Marseille-AEK Athene: 3-1
Voorafgaand aan het duel tussen Ajax en Brighton & Hove Albion ontmoetten Olympique Marseille en AEK Athene, vooraf respectievelijk tweede en eerste in de poule, elkaar al in Stade Vélodrome. Beide ploegen begonnen de wedstrijd met duidelijke aanvallende intenties, met Marseille dat steeds meer het heft in handen nam. Na een krap half uur spelen leidde dat tot een doelpunt, toen Vitinha de openingstreffer binnenschoot. Het initiatief bleef bij de Fransen liggen, al leek AEK vlak voor rust iets terug te doen. Het doelpunt werd echter afgekeurd wegens buitenspel, waardoor de ploegen met een 1-0 stand de kleedkamers opzochten.

Tien minuten na rust was het wel raak, toen Orbelín Pineda de gelijkmaker liet aantekenen. De Grieken waren nog niet klaar met juichen, of de stand veranderde alweer. AEK-doelman Cican Stankovic maakte een overtreding en kon gaan douchen. Bovendien kreeg Marseille een penalty toebedeeld, die door Amin Harit werd benut. Enkele minuten later mocht de thuisploeg weer een strafschop nemen, en ook deze werd benut. Jordan Veretout schoot raak: 3-1.

Sparta Praag-Glasgow Rangers: 0-0
Rangers speelde in Praag bloedeloos gelijk. Waar Cyriel Dessers ooit namens Feyenoord succesvol was tegen stadsgenoot Slavia, wilde het scoren tegen Sparta Praag niet lukken. De Belg begon in de basis, maar werd naar de kant gehaald voor een andere oud-Feyenoorder: Danilo. Ook Sam Lammers stond in de basis bij Rangers.

Olympiakos-West Ham United: 2-1
West Ham wist vorig seizoen AZ nog uit te schakelen in de Conference League, en won uiteindelijk het toernooi. In de Europa League ging het de Engelsen op bezoek bij Olympiakos minder goed af. De ploeg van David Moyes, met voormalig Ajacied Mohamed Kudus in de basis, verloor met 2-1.

KÍ Klaksvik-Olimpija Ljubljana: 3-0
De voetbalclub KÍ Klaksvik werd de eerste club uit de Faeröer Eilanden die zich plaatste voor een Europees hoofdtoernooi. Op donderdagavond kwam daar een nieuwe mijlpaal bij, met de eerste overwinning. Er werd met 3-0 gewonnen van Olimpija Ljubljana.

Fenerbahçe-Ludogorets: 3-1
Fenerbahçe trad donderdagavond aan tegen het Bulgaarse Ludogorets. Jayden Oosterwolde stond aan de aftrap bij de club uit Istanbul, net als oud-Ajacied Dusan Tadic. Zij wonnen met 3-1, na een goal van Batshuayi en twee van Miha Zajc. Ook de bezoekers scoorden nog, door een eigen goal van Fener-verdediger Rodrigo.

SK Sturm Graz-Atalanta: 2-2
Het Sturm Graz van Kjell Scherpen zorgde voor een verrassing tegen Atalanta. Ondanks het feit dat de Oostenrijkers veertig minuten met een man minder op het veld stonden, pakten ze een verdienstelijk punt tegen de ploeg uit Bergamo, waar Teun Koopmeiners en Marten de Roon negentig minuten speelden. Luis Muriel maakte er twee voor Atalanta, terwijl Alexander Prass en Szymon Włodarczyk trefzeker waren voor Sturm Graz.