Lenderink: 'Ambitie Ajax blijft hetzelfde, moeten investeren in het team'

Lenderink: 'Ambitie Ajax blijft hetzelfde, moeten investeren in het team'

23-11-2023 11:27 Laatste update: 11:41
42

Ajax behoudt dezelfde ambities, hoewel het perspectief op Champions League-voetbal volgend seizoen nihil is. Financieel directeur Susan Lenderink legt uit dat de Amsterdamse club met de kosten moet meebewegen.

Beleidsmatig is er veel gebeurd bij Ajax. "We houden rekening met verschillende scenario's, zoals een jaar geen Champions League. Onze ambitie blijft hetzelfde. We willen dat Ajax structureel onderdeel is van de Europese top", zegt Lenderink tegen Ajax Life. "Het financiële verschil tussen het spelen van Champions League of Europa League, is ongeveer veertig miljoen euro aan inkomsten. De kunst is hoe je met je kosten kunt meebewegen, zodat het verlies zo klein mogelijk blijft."

"Je kunt het gat niet volledig compenseren met de huishouding zoals we die vandaag de dag hebben", gaat Lenderink verder. "Ajax is in financieel opzicht extreem afhankelijk van de sportieve resultaten." Dit seizoen acteert Ajax niet in de Champions League. Dat vertaalde zich gedurende de zomerse transferperiode. "Omdat onze ambitie hetzelfde blijft, moet je investeren in het team. Dat betekende wel dat we hebben gezegd dat we uitgaande en inkomende transfers meer aan elkaar zouden matchen. In het verleden waren we proactiever op de transfermarkt. Nu wisten we dat het een financieel zwaar jaar kon worden."

"Dan wil je eerst uitgaande transfers realiseren en daarna inkomende", aldus Lenderink, die twee transfers aanhaalt. "Wel hebben we direct Branco van den Boomen en Benjamin Tahirovic gehaald. Het is niet zo dat de nieuwe technisch directeur de portemonnee kreeg met de mededeling: ga je gang maar."