De scenario's: dit moet AZ doen om tóch nog te overwinteren in Europa

De scenario's: dit moet AZ doen om tóch nog te overwinteren in Europa

30-11-2023 17:00
52

Voor AZ ziet het er allesbehalve rooskleurig uit in de Conference League. De Alkmaarders hebben een klein wonder nodig om door te stoten naar de volgende ronde. Dat scenario bevat een epische ontknoping op bezoek bij Legia Warschau. VoetbalPrimeur tekent de route naar Europese overwintering van AZ voor je uit.

Als we kijken naar de stand in Groep E van de Conference League, dan valt daar maar één conclusie uit te trekken: AZ heeft een Houdini-act nodig. De Alkmaarders hebben na vier wedstrijden drie punten, even veel als Zrinjski. Aston Villa en Legia Warschau staan op negen punten.

Scenario 1: AZ overwintert op miraculeuze wijze
Een simpele rekensom leert dat AZ, met nog twee wedstrijden voor de boeg, maximaal op negen punten kan komen. Om dat te bereiken, moet er donderdag eerst gewonnen worden van Zrinjski. Dat is 'slechts' stap één van het Europese wonder. Het is namelijk van cruciaal belang voor AZ dat Legia Warschau verliest op bezoek bij Aston Villa. Mocht dat ook gebeuren, dan komt AZ op zes punten en blijft Legia op negen staan. 

Dán wordt het interessant. Dat zou betekenen dat AZ het in de laatste groepswedstrijd uit mag vechten in een zwaarbeladen duel met Legia. Omdat de Alkmaarders in oktober al met 1-0 wonnen van de Polen is een overwinning in Warschau, in het hol van de leeuw, genoeg voor de volgende ronde. Ongeacht de uitslag. De Alkmaarders komen dan ook op negen punten en worden dan op onderling resultaat de nummer twee van de groep. 

Scenario 2: Het doek valt voor AZ
Als AZ donderdag niet wint van Zrinjski is het Europese avontuur sowieso voorbij. Maar ook bij een overwinning zijn de Alkmaarders, zoals hierboven beschreven, nog altijd afhankelijk van het resultaat bij Aston Villa - Legia Warschau. 

Eindigt die wedstrijd in een gelijkspel, dan is het voor AZ afgelopen. Aston Villa én Legia komen dan op tien punten, buiten het bereik van de Alkmaarders. Het doek valt ook voor AZ als Legia wint. De Polen stijgen dan naar twaalf punten. AZ zou dan qua punten nog op gelijke hoogte kunnen komen met Aston Villa, maar omdat de Engelsen twee keer wonnen van AZ (1-4 en 2-1), zullen zij in dat scenario op onderling resultaat doorgaan naar de volgende ronde van de Conference League.  

Resterende wedstrijden in Groep E:
30/11: AZ - Zrinjski
30/11: Aston Villa - Legia Warschau

14/12: Legia Warschau - AZ
14/12: Zrinjski - Aston Villa