PSV-opponent Dortmund: driedubbel weerzien, dramatische reeks en CL-succes

PSV-opponent Dortmund: driedubbel weerzien, dramatische reeks en CL-succes

18-12-2023 13:10 Laatste update: 13:55
34

PSV neemt het in de achtste finale van de Champions League op tegen Borussia Dortmund. Dat heeft de loting in het Zwitserse Nyon uitgewezen. Wat kunnen de Eindhovenaren verwachten van de Duitse ploeg, waar oude bekende Donyell Malen actief is en Peter Bosz vroeger werkzaam was? VoetbalPrimeur zoekt het uit.

Borussia Dortmund
Trainer: Edin Terzić
Plek in nationale competitie: vijfde (Bundesliga is vijftien speelrondes onderweg)
Stadion: Signal Iduna Park (81.360 plaatsen)
Bijnaam: Die Borussen

Europees seizoen
Dortmund liep vorig seizoen op de laatste speeldag het kampioenschap mis, maar mocht als nummer twee van de Bundesliga alsnog gewoon naar de Champions League. Daarin kwam de ploeg van trainer Edin Terzić terecht in de poule des doods, met Paris Saint-Germain, AC Milan en Newcastle United.

In de zware poule bleef Dortmund soeverein overeind. De Duitsers waren na vijf duels zelfs al verzekerd van een plekje in de knock-outfase. In de laatste groepswedstrijd wist BVB ook nog eens de eerste plaats te veroveren, door gelijk te spelen tegen Paris Saint-Germain. In de poulefase verloor Dortmund enkel van datzelfde PSG, in Frankrijk.

Een opvallende statistiek: in de groepsfase kreeg alleen Real Sociedad (twee) minder doelpunten tegen dan Dortmund (vier). Dat lijkt echter meer geluk dan wijsheid, want op basis van expected goals had de nummer vijf van de Bundesliga bijna elf doelpunten moeten incasseren.

Prestaties in eigen land
In de Bundesliga gaat het Dortmund minder voor de wind. De traditieclub staat nu vijfde, terwijl de top-vier redelijk uit zicht is verdwenen. Ook staat Dortmund maar liefst dertien punten achter op koploper Bayer Leverkusen. Na het kampioensdrama van vorig seizoen, lijkt de landstitel er dit seizoen nu al niet meer in te zitten. Dortmund zal dus alle zeilen bij moeten gaan zetten om volgend seizoen ook weer in de Champions League actief te zijn.

Het verschil met nummer vier VfB Stuttgart is al opgelopen tot vijf punten. Dat heeft alles te maken met het feit dat Borussia slechts één van zijn laatste zeven wedstrijden wist te winnen in de Bundesliga. In die reeks speelde Dortmund met tegenstanders als Bayern München, Bayer Leverkusen en RB Leipzig niet tegen de minste tegenstanders, maar dat neemt niet weg dat deze score onder de maat is.

Weerzien met Malen en Haller, bijzonder duel voor Bosz
Dat het treffen tussen PSV en Dortmund een tweeluik met veel sentiment zal worden, is ook duidelijk. Allereerst zal Malen terugkeren op het oude nest, mocht hij dan nog in het Signal Iduna Park spelen. Malen wordt namelijk gelinkt aan een overstap naar Manchester United. 2,5 jaar geleden verruilde de Oranje-international PSV nog voor Dortmund. De Eindhovenaren ontvingen toen dertig miljoen euro. In Duitsland kende Malen wisselvallige periodes. In het begin van 2023 scoorde de Nederlander erop los, in de afgelopen weken zit hij weer steeds vaker op de bank. Toch laat Malen zichzelf regelmatig zien, als hij de kans krijgt.

Sébastien Haller zal ook weer even terugkeren in Nederland. Hij speelde tussen 2021 en 2022 bij Ajax, waarna ook hij verkocht werd aan Dortmund. In Duitsland overwon de spits teelbalkanker. Dit seizoen krijgt Niclas Füllkrug echter de voorkeur in de punt van de aanval. Haller moet het vooral doen met invalbeurten, terwijl hij nog wacht op zijn eerste goals in de Bundesliga en Champions League dit seizoen.

Voor Bosz is het stadion van Dortmund juist bekende grond. In 2017 zat hij 24 wedstrijden op de bank bij de Duitse club. De oefenmeester kwam toen ook over van Ajax, nadat hij de Europa League-finale had bereikt met de Amsterdammers. Na 163 dagen werd Bosz uiteindelijk ontslagen. Hij kende aanvankelijk nog de beste seizoensstart in de geschiedenis met Dortmund, maar daarna kwam de klad erin.

Speelstijl: 4-2-3-1 met genoeg kwetsbaarheden
Bij Dortmund kiest Terzić over het algemeen voor een 4-2-3-1-formatie, al stapt hij daar in sommige wedstrijden vanaf. Wat opvalt, is dat er in het elftal van Dortmund veel wisselingen plaatsvinden. Op de backposities, het middenveld en de aanvallende flanken voert Terzić regelmatig wijzigingen door. Verdedigers Mats Hummels en Niklas Süle zijn ook niet meer de snelsten en worden regelmatig afgetroefd, als ze met veel ruimte in hun rug moeten spelen.

Dat verklaart ook het succes van Dortmund in de Champions League, tegenover de tot dusver moeizame Bundesliga-campagne: als Dortmund het spel niet hoeft te maken en meer op de counter kan spelen, is het zeer effectief. Als de ploeg zelf het initiatief moet nemen en meer met ruimtes in de rug komt te spelen, oogt BVB echter kwetsbaar.

Eerdere ontmoetingen met Nederlandse clubs
In de recente historie speelde Dortmund twee wedstrijden tegen een Nederlandse club, die ze in Duitsland én Nederland nog niet vergeten zijn: twee jaar geleden wist Ajax de Duitsers twee keer knap te kloppen in de groepsfase van de Champions League. In eigen huis verpletterden de Amsterdammers Dortmund met 4-0. In het Signal Iduna Park boden Die Borussen meer tegenstand, maar trok Ajax ook aan het langste eind: 1-3.


Ajax viert feest na de overwinning in Dortmund

PSV heeft in Europees verband slechts twee keer eerder tegen Dortmund gespeeld. Dat was in de groepsfase van de Champions League, in het seizoen 2002/03. In Eindhoven won Dortmund met 1-3. In Duitsland wist PSV met 1-1 gelijk te spelen, dankzij een goal van Arnold Bruggink.

Blikvangers: spelmaker, keeper en routinier
Buiten de eerder genoemde spelers, verdienen Julian Brandt, Gregor Kobel en Marco Reus het om nog apart benoemd te worden. Eerstgenoemde is de smaakmaker op het middenveld bij Borussia Dortmund. Kobel heeft zich op zijn beurt juist ontwikkeld tot belangrijke kracht onder de lat. Met zijn reddingen redde hij Dortmund al verschillende keren dit seizoen. Reus is niet meer zo goed als hij enkele jaren geleden was, maar als hij fit is, is hij nog altijd van waarde voor Dortmund.

Laatste opstelling: FC Augsburg – Borussia Dortmund (zaterdag 16 december)
Kobel; Meunier, Süle, Schlotterbeck, Bensebaini; Can, Brandt; Malen, Reus, Bynoe-Gittens; Füllkrug.