Koeman gewaarschuwd: 'Hij kan alleen bidden dat deze ellende aan hem voorbij gaat'

Koeman gewaarschuwd: 'Hij kan alleen bidden dat deze ellende aan hem voorbij gaat'

4 januari - 11:26
38

Volgens fysiotherapeut Leo Echteld (54) kan bondscoach Ronald Koeman alleen maar bidden dat hij niet nog meer spelers kwijtraakt wegens blessures in aanloop naar het EK 2024. In 2023 kreeg de bondscoach geregeld klap op klap te verwerken in de ziekenboeg van het Nederlands elftal.

"Dat topspelers grote toernooien missen, is van alle tijden", begint Echteld in De Telegraaf. "Maar doordat het speelschema voor topspelers tegenwoordig moordend is en de druk alsmaar nóg verder toeneemt, lijkt het vaak niet de vraag óf, maar wanneer spelers geblesseerd raken". De fysiotherapeut van het gerenommeerde sportmedisch centrum Fysiomed, is al sinds 1990 in het internationale topvoetbal actief en signaleert deze vervelende trend door het overvolle speelschema. "Als bondscoach kun je tegenwoordig alleen maar bidden dat die ellende aan je voorbij gaat."

Dat spelers die op tijd terugkomen van een zware blessure er op een eindtoernooi profijt van hebben dat ze een groot deel van het loodzware seizoen hebben gemist en daardoor 'frisser' zouden zijn, is volgens Echteld een fabeltje. "Dat was in 1988 misschien zo bij Marco van Basten en dat voorbeeld wordt ook altijd aangehaald. Maar op eindtoernooien is de intensiteit zo gigantisch toegenomen dat ritme voor topspelers óók cruciaal is. Dat is anders dan nog niet zo heel lang geleden. In 2010 werd Robin van Persie net voor het WK klaargestoomd en hij was belangrijk. Evenals Arjen Robben in 2014, die voor de winterstop zes weken met een blessure buitenspel had gestaan."

"In de nieuwe voetbalwerkelijkheid zullen Jurriën Timber en Micky van de Ven, die de komende weken of maanden terugkomen van hun blessure, alle zeilen moeten bijzetten om in juni wedstrijdtopfit te zijn." Zij waren twee van de spelers die Koeman afgelopen november bij Oranje moest missen. Verder kon de bondscoach geen gebruik maken van Nathan Aké, Sven Botman, Matthijs de Ligt, Jeremie Frimpong, Lutsharel Geertruida, Frenkie de Jong, Noa Lang, Tyrell Malacia en Memphis Depay.

Beluister hieronder de eerste aflevering van VP's Atlas Leeuwen met de sterkste Afrika Cup ooit!