Hoofd Voetbal laakt Ceferin en vertrekt bij UEFA: 'Eigen ambities enige doel'

Hoofd Voetbal laakt Ceferin en vertrekt bij UEFA: 'Eigen ambities enige doel'

25 januari - 13:13 Laatste update: 14:33
16

Zvonimir Boban, de oud-international van Kroatië, stopt met zijn taken als bestuurder bij de UEFA. In 2021 kreeg hij de functie van Hoofd Voetbal, maar nu is de Kroaat in onderling akkoord vertrokken bij de Europese Voetbalconfederatie, zo meldt de UEFA op de eigen website.

Er was naar verluidt wrijving tussen Boban, die als speler hoogtijdagen kende bij AC Milan, en UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin. Boban zou zijn onvrede hebben geuit over het plan om het mandaat van Ceferin te verlengen. Volgens de regels van de UEFA kan een voorzitter maximaal twaalf jaar aanblijven. Iets waar Ceferin iets aan wilde doen, om zodoende tot 2031 bij de UEFA werkzaam te kunnen blijven, waarmee zijn periode vijftien jaar zou duren.

In 2016 vertrok Michel Platini bij de UEFA na een corruptieschandaal, waarna Ceferin aantrad. In 2019 werd de Sloveen herkozen, maar hij wil er met een wijziging van de regels voor te kunnen zorgen dat de eerste drie jaar uit zijn periode niet meetellen, zodat hij drie jaar langer kan blijven.

Boban zou meermaals hebben laten weten zich niet te kunnen vinden in de plannen van Ceferin. In een uitgelekte brief wordt duidelijk hoe de vork in de steel zit. "Ondanks mijn grote bezorgdheid en afkeur van de situatie, vindt de UEFA-voorzitter niet dat er een juridisch probleem is met betrekking tot de voorgestelde verandering, en zeker geen morele of ethische. Hij blijft erbij zijn plannen door te drukken met als enige doel zijn eigen ambities te kunnen waarmaken", aldus de Kroaat.