Duits voetbal is van de fans: Bundesliga cancelt investeringsplannen door protest

Duits voetbal is van de fans: Bundesliga cancelt investeringsplannen door protest

21 februari - 17:09
38

De protesten in Duitsland van de afgelopen weken hebben hun vruchten afgeworpen. De geplande investeringen in de Bundesliga gaan officieel niet door, zo meldt de Duitse voetbalbond na een besloten vergadering. De fans protesteerden omdat ze massaal tegen de investeringsplannen waren.

"Gezien de huidige ontwikkelingen lijkt een succesvolle voortzetting van het proces niet langer mogelijk", vertelt woordvoerder Hans-Joachim Watzke over de investeringsplannen. "Door de omstandigheden binnen de bond kan de levensvatbaarheid van een succesvolle contractafsluiting met betrekking tot de financiering van de 36 clubs niet langer worden gegarandeerd."

Het bedrag dat geïnvesteerd zou worden in de Duitse Bundesliga lag initieel rond de miljard euro. Als tegenprestatie zou de investeerder dan voor twintig jaar acht procent van de marketinginkomsten krijgen. Supporters zagen dit niet zitten. Volgens hen zou 'het unieke karakter van het Duitse voetbal' aangetast worden. Door die tegenstand is dus besloten het proces te stoppen.

De supporters lieten hun onvrede ook niet ongemerkt voorbij gaan. Verschillende supportersgroepen kwamen met acties, waardoor wedstrijden werden gestaakt. Zo werden er tennisballen op het veld gegooid, werd een duel verstoord met een vliegtuigje en reed er een automatisch bestuurbaar auto’tje op het veld.