Feyenoord herstelt zich net op tijd en staat in bekerfinale

Feyenoord herstelt zich net op tijd en staat in bekerfinale

29 februari - 21:57
430

Feyenoord staat in de finale van de KNVB Beker. De ploeg van trainer Arne Slot stelde na rust orde op zaken tegen FC Groningen, dat een uur mocht dromen van een bekerstunt in De Kuip: 2-1.

Feyenoord moest het niet alleen zonder de geschorste Santiago Gimenez stellen, maar ook de zieke Quilindschy Hartman ontbrak. Desondanks waren de Rotterdammers de grote favoriet, maar na fraaie sfeeracties begon FC Groningen verrassend sterk in De Kuip. Na wat kleine plaagstootjes over en weer trof Laros Duarte zelfs de paal.

De uitblinkende middenvelder stond symbool voor het energieke spel van Groningen in de vermakelijke eerste helft. Hij brak na een halfuur zelf de ban door via Thomas Beelen raak te schieten. Op die voorsprong viel weinig af te dingen, want Feyenoord stelde voor eigen publiek zwaar teleur. Dat vond ook Arne Slot, die een dubbele wissel doorvoerde. Marcos López en Igor Paixão bleven in de kleedkamer achter voor Bart Nieuwkoop en Luka Ivanusec.

De Rotterdammers waren duidelijk wakker geschud en begonnen furieus aan de tweede helft. De Groningse defensie wankelde, maar hield aanvankelijk nog stand. Na een uur werd David Hancko echter over het hoofd gezien. De Slowaak schoot bij de tweede paal de 1-1 binnen, uit een voorzet van Calvin Stengs. Na die treffer drukte Feyenoord niet meteen door, maar ging het voet juist even van het gaspedaal.

Groningen, dat voor rust met de krachten smeet, kwam er desondanks steeds minder uit. Om een beslissing te forceren haalde Slot opvallend genoeg spits Ayase Ueda naar de kant. Ondrej Lingr verving de Japanner en dat pakte uitstekend uit. De Tsjechische middenvelder stond twee minuten in het veld toen hij een voorzet van Ivanusec binnengleed. Het was de genadeklap voor de Groningers.

Smaakmaker Minteh en Ivanusec lieten daarna nog dé kans op de 3-1 onbenut, terwijl het uitvallen van Stengs een smetje was in blessuretijd. Feyenoord staat op 21 april in de finale tegenover NEC, dat eerder deze week afrekende met SC Cambuur. De laatste keer dat de Rotterdammers de Dennenappel veroverden was in 2018.