Verbazing over Ajax en Van 't Schip: 'Met name vrijdag vreemd om vrij te geven'

Verbazing over Ajax en Van 't Schip: 'Met name vrijdag vreemd om vrij te geven'

3 maart - 07:18
75

Mario Been vindt het op zijn zachtst gezegd opmerkelijk dat de selectie van Ajax deze week liefst drie vrije dagen had. De oud-trainer verbaast zich erover dat een groep van dertien spelers vervolgens op eigen houtje besloot te gaan trainen.

"Ik heb er wel over nagedacht, omdat ik ook bij een club gezeten heb waar het moeilijk ging vanwege financiële problemen", begint Been bij de Eretribune. "Nu had Ajax dat niet, maar hebben ze dat zelf gecreëerd door niet de juiste spelers te halen. Maar als ik dan naar John kijk en hij neemt deze maatregel, dan kan ik maar aan één ding denken: dat hij dit nodig vindt."

Wedden

Meer odds

"Ik denk dat er mensen om hem heen lopen die zeggen: let op, je hebt een aantal spelers veelvuldig gebruikt, die zitten in het rood, neem een beetje gas terug, want er komt een zwaar programma aan", aldus Been. "Maar als ik dan hoor dat spelers toch op eigen initiatief gaan trainen, dan is daar een miscommunicatie. Ik vind met name de vrijdag heel vreemd om vrij te geven, twee dagen voor een wedstrijd. Je kan aan het begin van de week vrijgeven, zeker met een zwaar programma. Dat hebben ze gehad met Bodø/Glimt. Dan is het niet gek om te zeggen: ik geef de spelers die veel spelen wat rust, en die wat minder spelen, zoals Forbs, laat je wat harder trainen."

Been denkt dat Van 't Schip de tijd goed had kunnen gebruiken. "Het probleem bij Ajax is de tactiek. Ze wilden met vijf verdedigers gaan spelen tegen AZ, maar dat hadden ze maar één keer getraind. Ik zou zeggen: gebruik deze dagen, misschien niet om heel hard te trainen, om het neer te zetten en een bepaalde tactiek in te slijpen. Al doe je het maar met sjabloonvormpjes. Dat je het in ieder geval traint om het er zondag goed uit laten zien. Dat is nu niet gebeurd."

Meerdere media meldden dat er onvrede heerst onder de Ajax-spelers over de lage trainingsintensiteit. Tegelijk zou een deel van de selectie geen grotere fysieke belastbaarheid aankunnen. VI sprak van een giftige combinatie: 'Daarbij komt dat de club op de achtergrond ook naar de toekomst kijkt. Een aantal spelers weet al dat ze volgend seizoen geen deel meer uit zullen maken van Ajax, omdat ze dat vanuit de clubleiding te horen hebben gekregen, of omdat ze zelf weg willen.'