'Kaplan is echt een verademing bij Ajax, beter dan die verschrikkelijke Sutalo'

'Kaplan is echt een verademing bij Ajax, beter dan die verschrikkelijke Sutalo'

4 maart - 14:30 Laatste update: 14:55
77

Het commentaar op het nieuwe systeem van Ajax vindt Hans Kraay jr. de grootst mogelijk onzin. John van 't Schip doet volgens de ESPN-analist en -verslaggever precies hetzelfde als Erik ten Hag twee jaar geleden.

Ajax speelt sinds de uitwedstrijd tegen AZ in een 3-4-2-1-opstelling. Dat leverde in Alkmaar (2-0) nog geen punten op, maar zondag werd FC Utrecht wel verslagen (2-0). "Na al die maanden en maanden dat Ajax karrenvrachten aan tegengoals moest incasseren, zijn er nog steeds mensen die er panisch over doen dat Ajax een ander systeem is gaan spelen. Maar ik vind dat echt heel erg ouderwets gedacht", reageert Kraay bij ESPN.

In het voorjaar van 2022 gooide Ten Hag de gekende Ajax-stijl (4-3-3) ook overboord. "En toen klonk er niet één wanklank in het land", gaat hij verder. "Op die manier heeft Ten Hag het kampioenschap voor Ajax binnengeharkt."

Volgens Kraay helpt de entree van Ahmetcan Kaplan ook. "Tegen AZ was dit (3-4-2-1, red.) absoluut geen succes, omdat je toen ook nog met die verschrikkelijke, onzekere Sutalo speelde. Die geeft bij de opbouw bijna altijd de bal aan de verkeerde kleur. Nu hadden ze de frisse, ijzersterke oplossing: Ahmetcan Kaplan. Die speelt alle ballen naar de goede kleur, is rustig aan de bal, sterk in de duels en houdt van dekken, da's best handig voor een verdediger. Kaplan is echt een verademing."