PSV kan landstitel ruiken na klinkende zege op AZ in topper

PSV kan landstitel ruiken na klinkende zege op AZ in topper

6 april - 20:36
205

PSV heeft de aanstaande landstitel kracht bijgezet met een klinkende zege op AZ. De ploeg van Peter Bosz zegevierde met 5-1 in de Eredivisie-topper.

De toeschouwers in het Philips Stadion hadden nauwelijks hun plekje opgezocht of beide teams waren al dicht bij een doelpunt. Eerst schoot Johan Bakayoko in kansrijke positie over, vervolgens trof Vangelis Pavlidis zelfs de paal na slordig balverlies van de teruggekeerde Jerdy Schouten. Binnen tien minuten viel de 1-0 alsnog, na een fraaie aanval van PSV. Joey Veerman bediende Malik Tillman, die geduldig was en Bakayoko op het juiste moment bediende: 1-0.

Bij PSV begon het steeds soepeler te lopen en De Jong was heel dicht bij de 2-0. De spits raakte de bal echter niet goed en raakte de paal. Na een hoekschop voorkwam Mathew Ryan ook een doelpunt van Olivier Boscagli. De thuisploeg drong zodoende aan en kreeg na 23 minuten loon naar werken. De Jong mocht voor het eerst sinds 24 februari juichen in een Eredivisie-duel. Ook Sergiño Dest kreeg de fans op de banken met een fraaie actie, maar aan de andere kant moest Walter Benítez redding brengen na een actie van Vangelis Pavlidis. De Griekse spits stond er zaterdag vrijwel alleen voor.

PSV ging ondertussen op zoek naar een derde treffer. Vlak voor rust schoof Bakayoko naast, na de pauze hadden Mauro Júnior en Veerman het vizier nog niet op scherp staan. De 3-0 viel na 53 minuten alsnog en kwam weer op naam van De Jong, die daarmee op 24 Eredivisie-treffers kwam te staan. Dat liet Pavlidis niet over zijn kant gaan, want niet veel later deed hij wat terug namens AZ en tekende hij voor zijn 25ste van het seizoen.

PSV werd in het vervolg wat slordiger en AZ kwam wat beter in de wedstrijd, maar de bezoekers wisten niet meer te profiteren. Veerman maakte tien minuten voor tijd aan alle spanning een eind. De spelmaker bekroonde een sterk optreden met een geplaatst schot van afstand: 4-1. Het 'sta op voor de kampioen' schalde daarna door het Philips Stadion, terwijl Peter Bosz onder meer nog Jesper Uneken liet debuteren. De spits kende zelfs een droomdebuut door er 5-1 van te maken. Hij werd optimaal bediend door Dest.

PSV kan de champagne ondertussen koud gaan zetten, want de eerste landstitel sinds 2018 is bijna een feit. Na 29 duels staan de Eindhovenaren op 78 punten, twaalf meer dan Feyenoord. De Rotterdammers spelen zondag nog wel De Klassieker tegen Ajax. AZ staat vierde en dreigt nummer drie FC Twente uit zicht te zien verdwijnen.