Ajax, reken je niet te snel rijk: dit is wat je moet weten over FC Kopenhagen

Ajax, reken je niet te snel rijk: dit is wat je moet weten over FC Kopenhagen

24-02-2017 14:10
21

Ajax neemt het in de achtste finale van de Europa League op tegen FC Kopenhagen. VoetbalPrimeur zet acht dingen op een rij die goed zijn om te weten van de Deense topclub.

Weerzien met oude bekenden
Niet iedereen van Kopenhagen zal Ajax-scout Tonny Bruins Slot uitvoerig hoeven te bekijken om er wat meer over te weten te komen. Zo kennen we Kasper Kusk van zijn mislukte periode bij FC Twente, doet de naam van Uros Matic een belletje rinkelen dankzij NAC en is Mathias 'Zanka' Jörgensen bekend van zijn jaren bij PSV. De - zeker voor Ajax - bekendste jongen is echter Nicolai Boilesen. De Deen werd vier keer kampioen, maar vertrok afgelopen zomer transfervrij via de achterdeur. Of het sindsdien beter is gegaan met Boilesen? Mwah. Hij speelde sindsdien één minuut.

Door PSV gewilde linksback
Bertrand Traoré of David Neres krijgt te maken met Ludwig Augustinsson (foto, links). De Zweedse linksback van Kopenhagen heeft zich de voorbije maanden in de kijker gespeeld. Verschillende clubs zaten achter hem aan en ook bij PSV stond hij op het kandidatenlijstje als mogelijke opvolger van Jetro Willems. Werder Bremen was echter het slagvaardigst: komende zomer maakt Augustinsson de overstap naar de Bundesliga.

Indrukwekkend in Europa
Uitspreken dat Ajax 'gunstig' geloot heeft, is gevaarlijk. Wie een blik werpt op de resultaten van Kopenhagen, raakt daar namelijk van onder de indruk. In de Deense competitie staat de ploeg na 22 speelronden liefst elf punten voor op aartsrivaal Bröndby. Ook in Europees verband is Kopenhagen op dreef. Dat de ploeg van trainer Stale Solbakken werd uitgeschakeld, was meer aan pech dan aan een gebrek aan kwaliteit te danken. Met liefst negen punten in de groepsfase werd Kopenhagen nipt derde achter Leicester City en FC Porto. Club Brugge werd in eigen huis met 4-0 geslacht (zie video). Opvallende statistiek: van de 37 officiële wedstrijden die Kopenhagen dit seizoen speelde, verloor het er slechts één (1-0 uit tegen Leicester).

Traumatische Ajax-ervaringen
Misschien zijn ze bij Kopenhagen nog wel blijer met Ajax dan andersom. De voorbije twee ontmoetingen vielen namelijk uit in het voordeel van de Denen. In het seizoen 2001/02 was Kopenhagen over twee duels te sterk in de UEFA Cup. De nederlaag van vijf jaar later, in de derde voorronde van de Champions League, deed echter meer pijn. Dankzij een eigen doelpunt van Thomas Vermaelen gingen de Amsterdammers er toen uit.

Ajax-code al eerder gekraakt
Stale Solbakken, de huidige trainer van Kopenhagen, stond toevalligerwijs ook aan het roer tijdens dat voor Ajax pijnlijke treffen op 23 augustus 2006. De Amsterdammers beschikten destijds over onder meer Jaap Stam, Wesley Sneijder en Klaas-Jan Huntelaar, maar gingen er met 0-2 af. Solbakken destijds: "Ajax werd onzeker. Het werd een beetje 'shaky' bij hen. Na een uur speelden ze alleen nog maar de lange bal, precies in de richting van onze grote centrale verdedigers."

Opvallend jong
Kopenhagen is opvallend jong. De club werd in 1992 opgericht na een fusie tussen Kjøbenhavns Boldklub en Boldklubben 1903. Sinds 1992 werd Kopenhagen liefst elf keer landskampioen en won het zeven keer de nationale beker. De Deense aartsrivaal is Bröndby. Onderlinge duels worden in Denemarken The New Firm genoemd, verwijzend naar The Old Firm in Schotland tussen Celtic en Rangers.

Lang niet overwinterd
Dat Kopenhagen dit seizoen zo goed presteert in Europa, is geen vanzelfsprekendheid. De laatste keer dat de club na de winter nog actief was in Europa, was zes jaar geleden. Toen plaatste Kopenhagen zich knap voor de laatste zestien van de Champions League, waarin Chelsea over twee duels met 2-0 te sterk was. Vorig seizoen zat de Europese campagne er al na de derde voorronde in de Europa League op toen het Tsjechische Jablonec te sterk bleek. In de zestiende finales van dit seizoen was Kopenhagen te sterk voor Ludogorets. Na een 1-2 zege in Bulgarije (zie video) was 0-0 donderdagavond genoeg.

Een van beste spelers weggekocht
Een meevaller voor Ajax is dat Thomas Delaney in januari door Werder Bremen is weggekocht. De 25-jarige middenvelder was een van de eerste namen die trainer Solbakken invulde als hij zijn opstelling maakte. Voor 2 miljoen bleek Kopenhagen echter te verleiden. In tegenstelling tot Augustinsson maakte Delaney wél direct de overstap naar Duitsland.

Opstelling
Kopenhagen speelde tegen Ludogorets in de volgende opstelling (4-4-2): 

Doel: Olsen
Verdediging: Ankersen - Jörgensen - Johansson - Augustinsson
Middenveld: Falk - Keita - Matic - Toutoh
Aanval: Santander - Cornelius

Ajax speelt op donderdag 9 maart eerst in Kopenhagen. Een week later is de return.