Van der Vaart kijkt naar De Ligt: 'Warming-up liet ik Heitinga doen. Geen zin in'

Van der Vaart kijkt naar De Ligt: 'Warming-up liet ik Heitinga doen. Geen zin in'

15-09-2018 09:42
61

Matthijs de Ligt is sinds vorig seizoen de jongste aanvoerder in de Eredivisie-geschiedenis. De Ajacied droeg als achttienjarige voor het eerst de band om zijn arm en stelt dat er voor- en nadelen zitten aan het aanvoerderschap.

Zijn leidersrol bevalt De Ligt prima, vertelt hij aan De Volkskrant. "Je hebt verantwoordelijkheid en ik vind het leuk om die te nemen. Hoewel ik nog jong ben, word ik geaccepteerd door de groep." De centrale verdediger moet bovendien meer interviews geven, hoewel dat niet zijn grootste hobby is. "Ik kom misschien nu ouder over, maar dat komt door die 860 interviews per jaar. Dan weet je wel wat je moet zeggen."

Rafael van der Vaart is benieuwd hoe De Ligt zich houdt. De linkspoot was zelf op zijn twintigste voor het eerst de aanvoerder van Ajax en merkte dat er veel meer aandacht voor hem kwam. "Je wordt echt getest. Je gaat altijd een keer denken bij een dippie: ligt het aan die aanvoerdersband? Ook omdat journalisten dat schrijven. Kom je daar doorheen, ben je weer drie stappen verder."

Van der Vaart weet dat er, zeker voor een jonge speler als De Ligt, veel komt kijken bij het aanvoerderschap. "Veel interviews geven, laveren tussen de spelersgroep en de trainer, onderhandelen over wedstrijdpremies. In mijn tijd moest je ook nog de warming-up leiden. Dat laatste liet ik mooi aan John Heitinga over, daar had ik helemaal geen zin in."