'Constructie AZ-stadion veel te licht': Wacht al 13 jaar tot het zou instorten

'Constructie AZ-stadion veel te licht': "Wacht al 13 jaar tot het zou instorten"

Gepubliceerd: maandag 12 augustus 2019 om 06:55ma 12-08-2019 om 06:55

De dakconstructie van het AFAS Stadion heeft nooit gedeugd. De constructie werd bij de bouw in 2005-2006 veel te licht uitgevoerd om kosten te besparen, stelt bouw- en brandexpert Ynso Suurenbroek, destijds buitengewoon lid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

"Een spaghetticonstructie. Ik wacht al dertien jaar tot het in zou storten", stelt Suurenbroek in het Algemeen Dagblad. "Met de extra belasting van de zonnepanelen die een paar jaar geleden aangebracht zijn en harde wind vanuit een bepaalde hoek met onderdruk en bovendruk krijg je dit. Maar dat gebeurt alleen als de constructie vanaf het begin te zwak is." Zijn kritische rapport werd in 2006 evenwel genegeerd.

Suurenbroek stelt dat toenmalig DSB-topman Dirk Scheringa druk uitoefende op de gemeenteraad om groen licht te geven. "Onderaannemers gingen failliet en moesten ook een skybox kopen voor ze überhaupt aan het werk mochten. Wat doe je als het niks mag kosten en je niet verdienen kunt met minder uren werk? Dan zoek je het in het materiaal. Dunner, lichter, goedkoper, minder kwaliteit. Er gingen zelfs geruchten over partijen afgekeurd staal."

De beschuldigingen worden door Scheringa, destijds eigenaar van AZ, stellig van de hand gewezen. Volgens meerdere bronnen rustte er echter een grote druk op de lokale politiek om het stadion te realiseren, schrijft ook De Telegraaf.

Brand
Suurenbroek schetst een bizar scenario in het geval er brand zou uitbreken. "Omdat niet bekend was wanneer het dak zou instorten, mocht de brandweer – uit veiligheidsoverwegingen – helemaal niets doen. Ook al lagen er mensen onder. Dan moet je maar hopen dat ze er zelf in slagen weg te komen…"

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws