'Hij kwam met z'n mooie auto naar het veldje en deed een uur mee, typisch Donyell'

'Hij kwam met z'n mooie auto naar het veldje en deed een uur mee, typisch Donyell'

Gepubliceerd: vrijdag 20 september 2019 om 11:00vr 20-09-2019 om 11:00

Een doelpunt tijdens zijn Oranje-debuut tegen Duitsland, een onvervalste vijfklapper tegen Vitesse, een Europese treffer tegen Sporting Portugal en zondag een pikante krachtmeting met zijn oude club Ajax: Donyell Malen is 'the man of the moment'. De spits heeft op twintigjarige leeftijd al Ajax, Arsenal én PSV op zijn cv staan, maar was in zijn jongste jaren op amateurveldjes in Hippolytushoef en Hoorn te bewonderen. Op zoek naar de roots van de groeibriljant uit Wieringen.

'Typisch Donyell'
Malen werd op 19 januari 1999 geboren 'met een bal in de hand', vertelt Desiree Bogert – bestuurslid van v.v. Succes en buurvrouw van Malens grootouders – aan VoetbalPrimeur. Zijn verblijf in Hippolytushoef zou slechts één jaar duren, maar de kersverse Oranje-international is zijn allereerste club nooit vergeten. "Een mooie anekdote: hij was vorig jaar een keer in de buurt, toen kwam hij met zijn mooie auto langs het trapveldje waar mijn jongens ook stonden te spelen. Hij heeft eerst een tijdje staan kijken, daarna een uur meegespeeld. Typisch Donyell", aldus Bogert.

Ook was hij speciale gast tijdens één van de jeugdkampen van v.v. Succes. "Ik heb hem gevraagd of hij langs wilde komen. De kinderen mochten hem alles vragen, hij heeft handtekeningen uitgedeeld en met ze gevoetbald." Malen is nog altijd in het bezit van een eigen stoeltje op het sportpark van de vierdeklasser. "Door zijn drukke programma heeft hij steeds minder mogelijkheden. Maar als hij enigszins kan, probeert Donyell langs te komen. Hij is nog steeds toegankelijk voor ons en hij keert graag terug naar zijn roots."

'Al verreweg de beste van allemaal'
Na zijn 'debuutseizoen' aan de Belterlaan besloot Malen zijn geluk te beproeven bij HVV Hollandia in Hoorn, voordat hij op zijn negende naar Ajax vertrok. Voor Siem Spil – al jarenlang actief als jeugdcoördinator bij de zondaghoofdklasser – kwam die transfer niet als een verrassing. "Ik zag het meteen, absoluut", lacht hij in gesprek met VoetbalPrimeur. "Hoe hij voetbalde... Ik zou het niet brutaal willen noemen, maar hij was als eerstejaars E'tje al verreweg de beste van allemaal, terwijl hij met allemaal oudere jongens speelde."

Malen is uiteindelijk via een talentendag bij Ajax terechtgekomen, weet zijn oude ploeggenoot Marijn Ploem nog. "Hij zat wel bij de beteren van het team, maar het was niet zo dat hij verreweg de meeste aandacht kreeg. Andere jongens werden ook gevolgd." Ploem zelf haalde het beloftenteam van FC Groningen, maar speelt sinds deze zomer in het eerste elftal van Hollandia. Malen heeft hij sinds diens vertrek uit Hoorn niet vaak meer gezien. "Toen ik in de D1 zat, speelden we tegen de D2 van Ajax met Donyell. We hebben toen met 4-2 gewonnen trouwens", lacht hij. "En mijn moeder heeft nog contact met zijn moeder, via haar hoor ik wel wat dingetjes over Donyell."

'Ideale spits voor Ajax'
Ook Spil heeft Malen al jarenlang niet meer gesproken. "Ik hoop dat hij ooit weer eens langskomt, misschien om trainingen te geven aan de jeugd, dat zou leuk zijn." De jeugdcoördinator is in het dagelijks leven fan van Ajax en betreurt het dat Malen juist in Eindhoven zijn grote doorbraak beleeft. "Ik vind het ontzettend jammer. Hij zou de ideale spits zijn voor Ajax, zeker weten."

Sjaak Swart liet zich eerder deze week in soortgelijke bewoordingen uit over Malen. "Malen is nog steeds een Ajacied, hè. Ik vind het echt een Ajax-speler", stelde Mister Ajax in Alles op Swart. "Ik snap wat Sjaak bedoelt", aldus Ploem. "Hij is voetballend erg sterk en hij is jarenlang opgeleid volgens de Ajax-filosofie. Maar een speler als hij kan overal spelen." Ook in het Nederlands elftal? "We hebben jarenlang een spitsenprobleem gehad, dus ik begrijp dat hij op het lijstje is beland. Hij zal in 2020 misschien geen vaste waarde zijn, maar ik verwacht wel dat hij er dan bij is.

Voordat het zover is, staat PSV-Ajax nog op het menu. In West-Friesland en de Kop van Noord-Holland wordt met belangstelling uitgekeken naar de kraker van zondag 22 september. "Ik hoop dat hij niet meedoet", lacht Spil. Bogert zal juichen voor haar oude buurjongen. "We zitten met allemaal Ajacieden in huis, maar we zijn ook voor Donyell." Dat Malen in bloedvorm is, beseft ze terdege. "Als hij in dezelfde goede flow blijft, kan hij hele verrassende dingen doen."

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Poll

Wordt Malen dit seizoen Eredivisie-topscorer?

(10144 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws