Eén uit twee kan volstaan, drie uit twee mogelijk te weinig: alle Ajax-scenario's

Eén uit twee kan volstaan, drie uit twee mogelijk te weinig: alle Ajax-scenario's

27-11-2019 14:00 Laatste update: 26-11-2019 20:03
73

De halve Champions League-finalist van vorig seizoen gaat een beslissende fase in het miljardenbal tegemoet. Na Lille-uit en Valencia-thuis zal alles duidelijk zijn: gaat Ajax zich voor het tweede seizoen op rij meten met de Europese elite of wacht een vervolg in de Europa League? Zelfs het absolute doemscenario – een vierde plek in de Champions League-poule – zou nog in werking kunnen treden, al is de kans daarop minimaal. VoetbalPrimeur loopt alle Ajax-scenario's door.

De huidige stand van zaken:
Ajax 4-7 (+5)
Chelsea 4-7 (+1)
Valencia 4-7 (+1)
Lille OSC 4-1 (-7)

Wedden

Meer odds

Scenario 1: Ajax wint in Lille
Aangezien de drie koplopers in Groep H twee wedstrijden voor het einde op gelijke hoogte staan, kan Ajax zich in Noord-Frankrijk nog niet definitief plaatsen voor de achtste finales. Als Ajax met drie punten de trein in stapt, is het echter bijna zeker. Als Valencia thuis verliest van Chelsea, mag Ajax tijdens de laatste speelronde zelfs met 0-3 verliezen van Los Che: in dat geval gaat de ploeg van Erik ten Hag door op onderling resultaat dan wel doelsaldo.

Mocht Valencia minstens één punt pakken tegen The Blues, zou het Ajax op dinsdag 10 december nog in punten kunnen passeren. De Amsterdammers zullen in beide situaties minstens gelijk moeten spelen.

Scenario 2: Ajax speelt gelijk in Lille
Als de regerend Eredivisie-kampioen en KNVB Beker-winnaar twee punten laat liggen in het Stade Pierre-Mauroy, is het resultaat van Valencia-Chelsea van extra belang. Indien The Blues gelijkspelen of winnen in het Estadio Mestalla, is de schade nog te overzien: Ajax is dan nog steeds in het voordeel qua onderling resultaat en zal genoeg hebben aan een gelijkspel tegen Valencia.

Mocht Valencia de zege op Stamford Bridge een vervolg geven in eigen huis, dan wordt de druk serieus opgevoerd. De Spanjaarden zetten Ajax in dat geval op twee punten afstand, waardoor Ajax de volle buit moet halen tijdens de laatste poulewedstrijd, ervan uitgaande dat Chelsea thuis zal winnen van Lille.

Scenario 3: Ajax verliest in Lille
Dit zou geen best nieuws zijn voor Ajax: als de score in Noord-Frankrijk boven de 3-0 uitkomt, is er zelfs een theoretische kans dat Ajax aan het einde van de rit op onderling resultaat wordt gepasseerd door hekkensluiter Lille. Anderzijds: of Valencia drie punten of één punt overhoudt aan de wedstrijd tegen Chelsea, Ajax is ook bij een kleine overwinning op Los Che 'gewoon' door. Als Ajax én Valencia hun voorlaatste wedstrijd verliezen, volstaat een punt in eigen huis voor de Amsterdammers.

Conclusie
Als Ajax zijn laatste wedstrijd tegen Valencia wint, is het sowieso door. Hulp van Chelsea zou echter meer dan welkom zijn: als de Londenaren hun sportieve plicht doen in Valencia, heeft Ajax genoeg aan één punt in twee wedstrijden, mits dat punt thuis tegen Valencia wordt gepakt. Frappant genoeg zou drie punten uit de laatste twee wedstrijden te weinig kunnen zijn: als Ajax wint in Lille en thuis met meer dan 0-4 verliest van Valencia, wordt het alsnog Europa League-voetbal na de winterstop. Hoe dan ook: na woensdag weten we meer!