Derksen onthult: 'Bestuur van Ajax kwam PSV feliciteren, vond ik heel sportief'

Derksen onthult: 'Bestuur van Ajax kwam PSV feliciteren, vond ik heel sportief'

14-04-2020 19:41
72

De herhaling van de Europa Cup I-finale tussen PSV en Benfica bracht herinneringen naar boven bij het Wim Kieft en Johan Derksen. De ene Veronica Inside-analist speelde op 25 mei 1988 in de spits bij PSV, de andere zat als journalist op de tribune in Stuttgart.

Kieft (tweede van links) was één van de zes PSV'ers die zijn zenuwen in bedwang hield tijdens de noodzakelijke penaltyserie, net als Sören Lerby. "Het beste moment was toen Lerby de vijfde strafschop nam. En toen hij terugliep, heeft hij Hans van Breukelen (destijds de keeper van PSV, red.) helemaal verrot gescholden. Dat hij 'g*dverd*mme ook eens een penalty moest houden'", blikt Kieft terug in Veronica Inside.

Van Breukelen stopte uiteindelijk de inzet van António Veloso en PSV mocht de cup met de grote oren ophalen. Derksen kan zich de nasleep van de finale nog goed herinneren. "Na afloop was er in het spelershotel en voor de pers een soort feest, snel in elkaar gestampt. Toen kwam het bestuur van Ajax binnen, Ton Harmsen (toenmalig voorzitter, red.) voorop, om PSV te feliciteren. Dat vond ik een heel sportief gebaar, wat je niet verwacht had van Harmsen."

Curieus genoeg had Ajax twee weken daarvoor ook al in een Europa Cup-finale gestaan. Het KV Mechelen van Erwin Koeman, Graeme Rutjes, Wim Hofkens, matchwinner Piet den Boer en trainer Aad de Mos ging echter met de Europa Cup II aan de haal.