'Mooi gebaar van Ajax: blijvend aandenken voor Heerenveen na hulp in Hongerwinter'

'Mooi gebaar van Ajax: blijvend aandenken voor Heerenveen na hulp in Hongerwinter'

Gepubliceerd: vrijdag 10 juli 2020 om 10:41vr 10-07-2020 om 10:41

Een mooi gebaar van Ajax in de richting van sc Heerenveen: de Amsterdamse club gaat iets terugdoen voor de hulp die vv Heerenveen in de Hongerwinter aan een groot aantal jonge Amsterdamse voetballers heeft gegeven.

Dat meldt de Leeuwarder Courant. vv Heerenveen nam in de winter van 1944-1945 86 aspiranten tussen de twaalf en veertien jaar over van Ajax, DWS, De Volewijckers en Blauw Wit. De jonge spelers werden ondergebracht bij pleeggezinnen. 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog wil Ajax een blijvend aandenken aan Heerenveen schenken voor de hulp tijdens de laatste oorlogsjaren.

Ajax wil de andere drie Amsterdamse club hierbij betrekken: de recordkampioen van de Eredivisie geeft aan tijdens het eerstvolgende bezoek aan Heerenveen stil te willen staan bij de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Edwin van der Sar, de algemeen directeur van Ajax, kende het verhaal niet. Hij werd op de hoogte gebracht door Jaap Visser, auteur van Kick Uitgevers. De voormalig doelman raakte dusdanig onder de indruk dat hij met de kwestie bezig is gegaan. 

Abe Lenstra
In de desbetreffende oorlogsjaren namen ook Abe Lenstra en zijn vrouw Hiltje twee jonge Amsterdamse voetballers in huis. Hun jongste dochter is trots op haar ouders, zo geeft ze in het officiële jubileumboek van Heerenveen, dat vrijdag gepresenteerd wordt, aan. "Ik ben geweldig trots op mijn vader om wat hij heeft gepresteerd op het voetbalveld, maar ook om zijn rol als pleegvader in de oorlog."

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws