Barça en KNVB komen met bevestiging: Koeman verlaat Zeist voor Camp Nou

Barça en KNVB komen met bevestiging: Koeman verlaat Zeist voor Camp Nou

19-08-2020 11:31 Laatste update: 11:54
26

Het is officieel: Ronald Koeman is de nieuwe trainer van FC Barcelona. Hij is in Camp Nou de opvolger van de ontslagen Quique Setién en laat het Nederlands elftal een jaar voor het uitgestelde EK achter.

Barça stuurde Setién de laan uit na de ultieme vernedering tegen Bayern München in de kwartfinale van de Champions League (2-8). Het lijntje naar Koeman was toen al uitgegooid: de bondscoach van het Nederlands elftal werd zondag op het vliegveld van Barcelona gespot en vervolgens ging het snel. Koeman tekent voor tot de zomer van 2022 bij zijn grote liefde.

Wedden

Meer odds

'Welkom thuis', meldt Barça via de officiële kanalen. Koeman (57) wordt woensdag om 18.00 uur gepresenteerd. Met de deal tussen Barça en de KNVB is vier tot vijf miljoen euro gemoeid. Dwight Lodeweges is aangesteld als interim-bondscoach.

Koeman had weliswaar een doorlopend contract bij Oranje, maar daarin was de clausule opgenomen dat hij zijn dienstverband kon beëindigen als FC Barcelona bij hem aan zou kloppen. Die clausule zou na het EK van 2020 actief worden, maar het toernooi is vanwege de coronacrisis uitgesteld naar 2021.

Koeman heeft een legendarische status in Camp Nou, nadat hij de Catalanen in 1992 met een vrije trap de eerste Europa Cup 1 in de clubhistorie bezorgde. Hij speelde er uiteindelijk zes jaar. Koeman wordt de vijfde Nederlandse trainer in de geschiedenis van Barça. Eerder stonden Rinus Michels, Johan Cruijff, Louis van Gaal en Frank Rijkaard aan het roer bij de Spaanse grootmacht.