Zeven conclusies: sterke tweede violen achterin, Barça-driehoek in wording?

Zeven conclusies: sterke tweede violen achterin, Barça-driehoek in wording?

04-09-2020 23:20
47

Oranje heeft de draad op stoïcijnse wijze opgepakt, na bijna een vol kalenderjaar zonder interlandvoetbal: de Nations League-ouverture tegen Polen leverde een 1-0 overwinning op, dankzij de winnende goal van Steven Bergwijn. VoetbalPrimeur zet de belangrijkste discussiepunten op een rijtje.

Nieuwe gegadigde centraal achterin
Opeens was na Matthijs de Ligt ook Stefan de Vrij weggevallen met een blessure: het was Joël Veltman die tegen Polen zijn mannetje moest staan. En dat deed de kersvers Brighton & Hove Albion-speler ook, onder de vleugels van de immer soevereine Virgil van Dijk: vlak voor rust onderscheidde Veltman zich met twee ingrepen. Ook bij een plotselinge blessuregolf in het hart van de defensie kan Oranje terugvallen op een degelijk alternatief. Al weet je natuurlijk nooit hoe Veltman zich staande had gehouden tegen superster Robert Lewandowski.

Backs geven hun visitekaartje af
Ook Hans Hateboer en Nathan Aké – normaal gesproken tweede viool spelend – mochten zich bewijzen, bij afwezigheid van Denzel Dumfries en Daley Blind. En dat deden ze ook: Hateboer leverde de assist bij de winnende goal, Aké viel minder op, maar is sinds zijn miljoenentransfer naar Manchester City sowieso iemand om rekening meet te houden. De strijd om de backposities kan beginnen!

Wonderbaarlijk herstel van Memphis
Het is nog maar negen maanden geleden dat hij zijn kruisband afscheurde: de aanvalsleider van Olympique Lyon is echter topfit en dendert over het veld. Hij raakte soms verstrikt in zijn eigen dadendrang, maar bezorgde de Poolse verdedigers handenvol werk en was dé aanjager van Oranje. Nog een jaartje fit zien te blijven en dan kan het een mooi EK worden.

Barcelona-driehoek in de maak?
Het is overigens de vraag waar Memphis tegen die tijd speelt: volgens de meest recente berichtgeving kan hij bij FC Barcelona ploeggenoot worden van Georginio Wijnaldum en Frenkie de Jong. In de allerlaatste minuut voor rust lieten Memphis en De Jong zien dat ze elkaar prima kunnen vinden. Wijnaldum was minder op dreef in de Arena, maar zal ongetwijfeld beter worden naarmate het seizoen vordert. Drie bepalende Oranje-krachten die eerst de as van FC Barcelona vormen en daarna samen het EK in gaan... Een geruststellende gedachte.

Leren omgaan met favorietenrol
Het spelbeeld van Nederland-Polen zal waarschijnlijk vaker te zien zijn tijdens Oranje-interlands: een tegenstander die ver terugzakt, speculeert op de counter en Nederland het spel laat maken. Oranje heeft zichzelf weer internationaal op de kaart gezet tijdens de Koeman-jaren en mag nu omgaan met de favorietenrol. Nations League-opponenten Italië en Bosnië-Herzegovina, EK-tegenstanders Oekraïne en Oostenrijk: ze zullen ongetwijfeld niet gezellig mee willen voetballen tegen Oranje.

Debutanten moeten nog even geduld hebben
Luuk de Jong, veertien dagen geleden nog de man of the match tijdens de Europa League-finale, moest al tot minuut 91 wachten totdat hij in moest vallen. De slotfase van Nederland-Polen stond in het teken van stand houden en de punten over de streep trekken: het was dus niet het moment om één van de drie debutanten voor de leeuwen te gooien. Perr Schuurs, Owen Wijndal en Mohamed Ihattaren zijn de mannen voor de toekomst, maar zullen nog eventjes moeten wachten.

Eerste grote stap richting Qatar 2022
Dat was dan speelronde één van de zes in de Nations League. Italië, op papier de grootste concurrent van Oranje, knoeide thuis tegen Bosnië-Herzegovina en komt maandag naar Amsterdam. De eerste stap richting naar een volgende Nations League-groepswinst – en dus een beschermde status in de volgende WK-kwalificatie – is alvast gezet.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)