Complete offday voor Bizot: AZ geeft 0-4 (!) voorsprong weg tegen Sparta

04-10-2020 16:19
139

AZ leek na twee gelijke spelen eindelijk zijn eerste driepunter van het seizoen te pakken, maar heeft zichzelf op krankzinnige wijze in de voet geschoten. Sparta rolde tijdens het eerste half uur de rode loper uit, maar knokte zich daarna terug van een 0-4 achterstand: AZ-doelman Marco Bizot kreeg rood en leidde de wonderbaarlijke comeback van De Kasteelheren in.

AZ moest Oussama Idrissi missen: de linksbuiten is op weg naar Sevilla. Aangezien Calvin Stengs nog een schorsing uitzit, fungeerden Zakaria Aboukhlal en de Zweedse debutant Jesper Karlsson als buitenspelers. Het duo liet zich na een kleine tien minuten al gelden: Karlsson gaf vanaf rechts voor, Aboukhlal kopte de 0-1 achter Benjamin van Leer.

Het bleek de aanzet tot een onthutsende eerste helft van Sparta, dat nog voor rust op een 0-4 achterstand kwam. Dani de Wit tikte na een opnieuw ingebrachte corner de 0-2 binnen, Aboukhlal schoof de 0-3 tussen de benen van Van Leer door en De Wit tekende met een bekeken kopbal voor doelpunt nummer vier. AZ had zelfs op 0-5 kunnen komen, maar miste een penalty: Mica Pinto maakte hands, maar Teun Koopmeiners trof – tegen zijn gewoonte in – de lat.

Onbegrijpelijke flaters van Bizot
De Alkmaarders namen na rust gas terug en Sparta kwam zowaar terug in de wedstrijd, met dank aan Bizot. De AZ-keeper raakte de bal twee keer achter elkaar aan bij een doeltrap: Sparta mocht een indirecte vrije trap nemen en Abdou Harroui vond een gaatje in de AZ-muur. Even later verkeek Bizot zich op een afstandspoging van de halverwege ingevallen Dirk Abels: 2-4. Dit leek nog geen reden tot zorgen, maar Bizot kreeg in de slotfase nóg een black-out: de doelman maakte een lompe overtreding in het strafschopgebied en kreeg net als vorig seizoen rood op Het Kasteel.

Reservedoelman Hobie Verhulst loste Aboukhlal af en was kansloos op de strafschop van Lennart Thy: 3-4. Het Alkmaarse tiental moest nog vijf minuten overleven, maar kreeg al direct de 4-4 om de oren: invaller Sven Mijnans liet Verhulst kansloos met een schuiver vanuit de tweede lijn.