'De spelers van Ajax worden ondersteund, maar ik mag er nog niks over zeggen'

'De spelers van Ajax worden ondersteund, maar ik mag er nog niks over zeggen'

Gepubliceerd: zondag 17 januari 2021 om 11:30zo 17-01-2021 om 11:30

Door de coronacrisis is er voor het eerst in de geschiedenis geen publiek aanwezig bij De Klassieker tussen Ajax en Feyenoord. Maar wat kunnen supporters doen om toch de rivaliteit tussen de clubs in leven te houden en het vuurtje aan te wakkeren? VoetbalPrimeur spreekt daarover met Fabian Nagtzaam, voorzitter van SV Ajax. 

De KNVB plande de topwedstrijden bewust in januari, in de hoop dat er dan wel fans aanwezig konden zijn. Maar de besmettingscijfers laten dat simpelweg niet toe. Nagtzaam moet De Klassieker dus voor het eerst in 31 jaar aan zich voorbij laten gaan. "Ik moet er live zeker een stuk of vijftig gezien hebben", zegt hij. "Het is de wedstrijd van het jaar die gewonnen móet worden. Ik kijk er reikhalzend naar uit, ondanks dat er helaas geen publiek bij mag zijn."

'De rivaliteit blijft'
Er mag dan geen publiek zijn, de hype is er niet minder om. "Je merkt dat er onderling geappt wordt tussen supportersgroepen die elkaar nu al aan het bestoken zijn. Deze datum hebben we met rood omcirkeld in de agenda", zegt Nagtzaam. "Er zijn al jaren geen uitsupporters meer bij, dus de jeu van De Klassieker is al een stuk minder. Maar de onderlinge rivaliteit blijft, alleen niet meer in en rondom het stadion. De gang naar het stadion is er niet en je kunt elkaar ook niet een beetje opfokken, dus de wedstrijdspanning is al een stuk minder. Maar het blijft De Klassieker. Er is ook maar één wedstrijd die die titel heeft. Zondag speelden we tegen PSV. Ook dat is een belangrijke wedstrijd, maar haalt het niet bij de importantie van deze wedstrijd."

De Supportersvereniging Ajax doet wat het kan om Ajax een hart onder de riem te steken nu dat even niet live kan. "Als supportersvereniging halen we oude beelden, foto's en herinneringen van eerdere Klassiekers terug. Daar krijg je veel meer reacties op dan bij andere wedstrijden. Zo proberen we een sfeer te creëren", zegt Nagtzaam. "Uiteraard zullen ook de spelers worden ondersteund. Ik weet wat er gaat gebeuren, maar mag er helaas nog niets over zeggen."

"Ajax heeft Argentijnen en Mexicanen en die moeten gewoon voelen wat wij voelen: dat ze moeten strijden voor de stad, voor de drie kruizen, voor de club en voor ons. Als zij met de borst vooruit het veld opstappen, moeten ze zo geladen zijn dat ze Feyenoord helemaal willen overrompelen. Dan garandeer ik je dat wij gewoon die wedstrijd gaan winnen. Dat willen we meegeven aan spelers."

Hoe dan ook, het spelen zonder publiek heeft invloed op het thuisvoordeel, beaamt Nagtzaam. "Absoluut. Ik denk dat als het verloop van Ajax - PSV (2-2, red.) mét publiek hetzelfde was gegaan, Ajax die wedstrijd gewonnen had. Dan ontstaat er zo'n gekkenhuis in de Johan Cruijff Arena. Vroeger werd gezegd dat er bioscooppubliek zat, maar dat is tegenwoordig echt niet meer zo. Al jaren is het een kolkend stadion. Het is ook een echt voetbalstadion geworden, een Ajax-stadion."

Maar het kritische Ajax-publiek heeft soms ook de neiging om zich tégen de ploeg te keren als het niet loopt. "Daar moeten ze ook tegen kunnen, daarom spelen ze ook bij Ajax. Daar moeten ze ook hun kracht uithalen. Gelukkig deden ze dat afgelopen zondag ook. Er gebeurt altijd wat rond een Klassieker. Of het nou binnen of buiten het veld is, er is altijd wat aan de hand. Dat maakt zo'n wedstrijd toch speciaal."

"Als Ajax een beetje aanzet, gaat het publiek daarin mee om het tot een goed einde te brengen. In De Meer was dat ook altijd zo. Als Ajax het veld opkwam, stonden ze al met 1-0 voor. Dat is de laatste jaren ook zo, alleen nu niet. Die spelers moeten het nu uit zichzelf zien te halen, waarbij wij ze vanaf de bank 94 minuten lang aanmoedigen."

Nagtzaam is duidelijk: spelen in een leeg voetbalstadion mag eigenlijk niet bestaan. "Het is een grote verschrikking, maar we kunnen niet anders. We moeten het accepteren. Ik heb begrip voor de maatregelen, maar we missen het enorm. Dat zeg ik uit de grond van m'n hart. Ik hoop dat ze ook zónder supporters, vóór de supporters die wedstrijd willen winnen", besluit Nagtzaam.

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Lees meer over: Eredivisie Ajax

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws