'Ajax om één reden nog favoriet, maar gat met Lille stuk kleiner dan vorig jaar'

'Ajax om één reden nog favoriet, maar gat met Lille stuk kleiner dan vorig jaar'

17-02-2021 16:00
46

Lille OSC is nog altijd beducht voor Ajax, maar Les Dogues hebben aan kracht gewonnen ten opzichte van vorig seizoen en staan niet voor niets bovenaan in de Ligue 1. Dat stelt Romain Lafont, die de Franse club op de voet volgt voor L'Équipe, in gesprek met VoetbalPrimeur.

"Het is een heel solide team, met twee geweldige centrale verdedigers (José Fonte en Sven Botman, red.), een solide doelman (Mike Maignan, red.) en heel goede opties op het middenveld met Renato Sanches, Benjamin André, Boubakary Soumaré en Xeka", somt Lafont op. "Hoewel Sanches drie maanden geblesseerd was, was dat in de resultaten niet terug te zien. Lille heeft dan ook een erg brede selectie."

Lille speelt doorgaans in een 4-4-2 formatie en ook in de aanval is de concurrentie groot. "Voorin strijden drie spelers om een basisplaats: Burak Yilmaz, Yusuf Yazici en Jonathan David." De Canadees, die ook enige tijd in verband werd gebracht met Ajax, kwam in augustus voor 27 miljoen over van KAA Gent. "David gaat nu als een speer, nadat hij aanvankelijk wat aanpassingsproblemen had", stelt Lafont. De spits scoorde vijf keer in de laatste zes duels.

Maar Ajax moet meer spelers in de gaten houden. Dat geldt zeker ook voor linkshalf Jonathan Bamba. "Bamba is weer de oude en is de assistkoning van de Ligue 1 met acht assists." Op de andere flank staat de laatste weken Luiz Araújo. "Jonathan Ikoné, de afgelopen seizoenen een steunpilaar, zit nu op de bank, terwijl zijn statistieken beter zijn dan eerder." Het zegt veel over de kracht van de selectie van Lille. "Als Lille wisselt in een wedstrijd, dan boet het niet aan kwaliteit in."

Le LOSC wordt gedragen door een ervaren kern. "José Fonte en Mike Maignan zijn achterin de leiders. André geldt ook als één van de leiders, maar hij is geschorst voor het eerste duel met Ajax." Al met al ziet Lafont weinig zwaktes in het spel van de koploper van Frankrijk. "Ze hebben de meeste problemen als ze tegen teruggetrokken teams spelen, en dat zal tegen Ajax niet het geval zijn. De absentie van zowel André als Xeka in middenveld, kan wel een probleem zijn."

Dat Ajax ook zo zijn eigen problemen heeft met Andre Onana en Sébastien Haller, wordt vooral ter kennisgeving aangenomen. "Lille mist zoals gezegd ook een aantal spelers, dus dat verandert niet veel aan hoe ernaar Ajax wordt gekeken. We weten dat het nog steeds heel lastig wordt." Want, stelt Lafont: "Ajax blijft de favoriet, omdat zij meer ervaring hebben in Europese toernooien. Maar het gat lijkt een stuk kleiner dan vorig jaar", doelt hij op de onderlinge confrontaties in de Champions League, die beiden werden gewonnen door Ajax (3-0 en 0-2).

De ploeg van coach Christophe Galtier won niet voor niets zeven van zijn laatste acht officiële duels. Alleen afgelopen weekeinde bleef het op een doelpuntloos gelijkspel steken tegen Brest. Aan Ajax de taak om Botman en co wel pijn te doen.