Conclusies na EL-avond: nederlaag én schorsing bij PSV, selectie-dilemma's Ten Hag

Conclusies na EL-avond: nederlaag én schorsing bij PSV, selectie-dilemma's Ten Hag

18-02-2021 23:40 Laatste update: 23:41
89

Voor PSV was het een zure avond op bezoek bij Olympiakos, voor Ajax werd het ietwat onverwachts toch nog een feestje tegen Lille OSC. Bij de Eindhovenaren viel vooral de ongekende chaos in de defensie op bij de 4-2 nederlaag, Ajax kreeg wat het verdiende tegen Lille en ziet hoe Brian Brobbey zich in de kijker speelt.

PSV:
Baumgartl zakt door de ondergrens
De Duitse verdediger kwam na 38 minuten spelen binnen de lijnen voor Olivier Boscagli, die het veld moest verlaten met een hoofdwond. Het was een wereld van verschil: de solide Boscagli tegenover de onzekere Baumgartl. Bij de 3-2 van Youssef El Arabi maakte hij een flinke fout en die tik kwam hij de hele wedstrijd niet meer te boven. Bijna alles ging mis voor Baumgartl, die zelfs met passes over een meter of tien moeite had.

Goudhaantje Zahavi
Het is dat Zahavi er twee inlegde in het Stadio Georgios Karaiskákis, anders had PSV de wedstrijd van volgende week in het eigen Philips Stadion waarschijnlijk niet eens hoeven spelen. De Israëlische spits begint zijn draai in Eindhoven steeds beter te vinden en is met zijn neusje voor het doel erg belangrijk voor de ploeg van trainer Roger Schmidt.

4-2 nederlaag én Sangaré-schorsing
Het wordt een hels karwei voor PSV om de 4-2 nederlaag volgende week weg te werken. Ze moeten het daarnaast ook doen zonder controleur Ibrahim Sangaré, die een gele kaart pakte in Griekenland en daardoor geschorst is voor de return. Sangaré mocht overigens niet klagen: het scheelde niet veel of PSV had de laatste twintig minuten met een man minder gespeeld na een overtreding van de Ivoriaan, die niet veel later gewisseld werd.

Ongekende chaos in PSV-defensie
We hebben Baumgartl er net al even voor jullie uitgelicht, maar ook de rest van de PSV-defensie zag er tegen Olympiakos allesbehalve sterk uit. De eerste treffer voor de Grieken viel uit een vrije trap, waarbij Andreas Bouchalakis alle ruimte kreeg om in te koppen. De tweede goal, van Yann M'Vila, viel na matig uitverdedigen van Jordan Teze, Baumgartl stond aan de basis van de 3-2 en Philipp Max legde de bal bij de vierde treffer van de Grieken – ietwat gelukkig – klaar voor Giorgos Masouras. Vier goals van Olympiakos, vier keer ging de PSV-verdediging niet vrijuit.

Ajax:
Ajax krijgt wat het verdient in Frankrijk
De avond leek lang in mineur te eindigen voor Ajax. Na een fout van Nicolás Tagliafico opende Timothy Weah met het eerste schot op doel van Lille de score. Tagliafico versierde vervolgens een penalty, scheidsrechter Kruzliak legde de bal makkelijk op de stip. Brian Brobbey zorgde niet veel later voor een absolute feeststemming in veel Amsterdamse woonkamers, waar de ratels voor het nodige kabaal gezorgd zullen hebben. Een uitstekende uitgangspositie voor Ajax, dat terecht won in het Stade Pierre-Mauroy.

Brobbey speelt zich in de kijker
De jonge spits, die een tijdje terug aangaf zijn aflopende Ajax-contract niet te zullen verlengen, speelt zich met zijn treffer tegen Lille ongetwijfeld in de kijker van een aantal Europese clubs. Ten Hag blijft vertrouwen houden in Brobbey, die dat vertrouwen op zijn beurt terugbetaalt.

Haller en Onana niet gemist
Na de overwinning van donderdagavond vergeet je bijna dat Ajax met Sébastien Haller en Andre Onana twee sleutelspelers moest missen. Maarten Stekelenburg kreeg weinig te doen, al moest hij één keer vissen. Ten Hag greep voor de spitspositie terug op Dusan Tadic, die op zijn manier zeer nuttig was voor Ajax. De Amsterdammers hebben bewezen over de kwaliteiten te beschikken om het verlies van Haller en Onana op te vangen.

Selectie-dilemma's voor Ten Hag
Een probleem mogen we het zeker niet noemen, maar Ten Hag heeft wat te kiezen als hij alle spelers weer tot zijn beschikking heeft. Daley Blind bewijst dat hij van grote waarde kan zijn op het Ajax-middenveld, Lisandro Martínez speelt alsof hij het hele seizoen al in de Ajax-achterhoede heeft gestaan en 'jonkies' Jurriën Timber en Devyne Rensch deden het tegen Lille naar behoren. De toekomst ziet er goed uit voor Ajax.

(Gijs Groeneveld/VoetbalPrimeur)