Van Gaal enthousiast over 5-3-2: 'De Boer is bezig iets te ontwikkelen'

Van Gaal enthousiast over 5-3-2: 'De Boer is bezig iets te ontwikkelen'

04-06-2021 19:55
102

Louis van Gaal neemt het op voor Frank de Boer in aanloop naar het EK. Volgens de voormalig bondscoach van Oranje is 5-3-2 wel degelijk het beste systeem, zo laat hij weten in een interview met de Volkskrant.

"Men heeft Frank de Boer gekozen als bondscoach. Dan verdient hij acceptatie en krediet. Hij is bezig iets te ontwikkelen. En hij heeft topspelers tot zijn beschikking", stelt Van Gaal, die een lofzang houdt over het 5-3-2 systeem. "In de top speelt bijna iedereen zo. Nu is er minder kritiek op dat systeem dan bij mij in 2014, toen ik zo speelde op het WK in Brazilië. Al voetbalden ze in Duitsland al vijftig jaar zo. Daar word ik geëerd omdat ik het overboord gooide bij Bayern."

"Ik denk zelfs dat 1-5-3-2 het beste systeem is", vervolgt Van Gaal, die het systeem leerde 'lief te hebben'. "Je kunt ermee aanvallen. Je kunt ermee verdedigen. Je kunt de tegenstander overal onder druk zetten en je neemt, als je het goed speelt, minder risico dat de tegenstander op de counter doorbreekt, want je hebt drie verdedigers in het centrum. Ook ik dacht dat je met 1-4-3-3 het best driehoekjes kon vormen over het hele veld, maar toen had ik nog niet het vermogen om de zegeningen van dat andere systeem te zien."

Van Gaal denkt dat ook de spelers van Oranje in het nieuwe systeem geloven. "Voor Memphis bijvoorbeeld is het een goed systeem. Hij is de creatiefste. Laat hem zijn gang gaan. En je hebt creativiteit genoeg, met onder anderen Frenkie de Jong en Daley Blind." Zelf probeerde hij Arjen Robben, Robin van Persie en Wesley Sneijder sterker te maken 'door ze alle credits te geven om aan te vallen'.

Van Gaal zag dat vooral het vooruit verdedigen nog niet goed ging tegen Schotland, maar tegelijkertijd benadrukt hij niet te zwaar te tillen aan oefenduels. "Mijn oefenwedstrijden waren ook niet geweldig. Het gaat erom dat je de eerste wedstrijd op het toernooi goed doorkomt, dat het elftal het gevoel krijgt te kunnen groeien."