AD: laatste twee EK-wedstrijden in handen van Makkelie en Kuipers

AD: laatste twee EK-wedstrijden in handen van Makkelie en Kuipers

04-07-2021 20:02 Laatste update: 20:17
133

De laatste twee EK-wedstrijden zijn in Nederlandse handen. Danny Makkelie fluit de halve finale tussen Engeland en Denemarken, terwijl Björn Kuipers de finale in goede banen moet gaan leiden.

Het nieuws is nog niet door de UEFA bevestigd: de Europese voetbalbond heeft vooralsnog alleen Felix Brych aangesteld voor de eerste halve finale, tussen Spanje en Italië. Het Algemeen Dagblad meldt echter op basis van 'bronnen' dat de Nederlandse scheidsrechters de eervolle opdrachten zullen krijgen. Turkse media pakten eerder op de zondag al uit met nieuws over Kuipers, die de voorkeur boven onder meer Cüneyt Çakir zal krijgen.

Beide arbiters kunnen zich opmaken voor hun vierde optreden van dit toernooi. Makkelie floot de openingswedstrijd tussen Italië en Turkije en had later de leiding over Finland-Rusland en het achtste finaleduel Engeland-Duitsland. Kuipers leidde in de poulefase Denemarken-België en Slowakije-Spanje in goede banen en floot zaterdag de kwartfinale tussen Denemarken en Tsjechië. Na afloop lag hij overigens onder vuur vanwege een vermeend onterecht gegeven corner, waar een goal voor de Denen uit kwam. Dat heeft de UEFA er echter niet van weerhouden om hem aan te stellen.

Kuipers gaat bovendien voor een primeur zorgen. Het wordt de allereerste keer dat een Nederlander de leiding heeft over een finale op een groot landentoernooi. De arbiter uit Oldenzaal werd al wel eens aangesteld voor de finale van de Confederations Cup: in 2013 floot hij Brazilië-Spanje in Rio de Janeiro.