Zeven conclusies: PSV is klaar voor machtsgreep, Ajax achter op schema

Zeven conclusies: PSV is klaar voor machtsgreep, Ajax achter op schema

08-08-2021 06:30
157

De eerste officiële wedstrijd van het seizoen heeft meer dan voldoende gespreksstof opgeleverd: dubbelwinnaar Ajax is in de eigen Johan Cruijff Arena afgeschminkt door PSV, dat met liefst 0-4 wist te winnen. VoetbalPrimeur trekt de belangrijkste conclusies na de strijd om de Johan Cruijff Schaal.

PSV is klaar voor aanval op de troon
Vorig seizoen eindigde PSV zestien punten achter kampioen Ajax, maar dat zal de Eindhovenaren niet nog eens overkomen. Sterker nog: PSV geldt op dit moment als dé titelfavoriet. Roger Schmidt had zijn selectie al vroeg in de voorbereiding rond en PSV heeft alle kenmerken die een kampioensploeg moet hebben. Een solide defensie onder leiding van André Ramalho. Hardheid, loopvermogen én voetbal op het middenveld. En creativiteit en scorend vermogen voorin. Na de wedstrijd tegen FC Midtjylland vroegen we ons nog af hoe PSV voor de dag zou komen tijdens zijn eerste echte test. Die vraag kunnen we beantwoorden met een typische Evert ten Napel-quote: een tien met een griffel.

Toppersyndroom PSV verleden tijd?
PSV won in zijn laatste wedstrijd van 2018 met 3-1 van AZ en bouwde vervolgens aan een dramatische reeks tegen de concurrenten. Zestien wedstrijden tegen Ajax, Feyenoord en AZ leverden zes remises en tien nederlagen op, maar nu lijkt PSV weer een ploeg te hebben die weet wat er gevraagd wordt als er op het scherpst van de snede gespeeld moet worden. Medio september staan er direct na elkaar krachtmetingen met AZ en Feyenoord op het programma. Kunnen we dan concluderen dat de Johan Cruijff Schaal een éénmalige opleving is geweest of dat PSV heeft afgerekend met het verleden?

Doldrieste Tagliafico doet Ajax de das om
Ondanks de 0-2 achterstand na een half uur spelen was Ajax in grote delen van de eerste helft de bovenliggende partij. De hoop op een comeback werd echter de grond in geboord door Nicolás Tagliafico, die terecht rood kreeg na een ongecontroleerde charge. De Argentijnse publiekslieveling is al tijdenlang een vaste gast in het geruchtencircuit, maar speelt ruim drie jaar na zijn entree nog steeds in Nederland. En als topclubs dit soort acties zien, denken ze misschien wel twee keer na voordat ze Tagliafico in huis halen.

PSV-strijd onder de lat beslist
Beide clubs traden zaterdag aan met een keeper die vorig seizoen nog elders speelde. De bij FC Twente opgepikte Joël Drommel lijkt de strijd met Yvon Mvogo gewonnen te hebben. De Bussumer had in zijn eerste Champions League-wedstrijden wat plankenkoorts, maar keepte sterk tegen Ajax en bespeelde ook het gebied buiten de zestienmeterlijnen: precies datgene waar Mvogo eigenlijk voor gehaald werd, maar wat de Zwitser nooit echt waargemaakt heeft.

Ajax-strijd onder de lat nog open
Remko Pasveer mocht starten in Ajax' eerste officiële wedstrijd van het seizoen. De vier tegengoals konden niet op zijn conto geschreven worden: de van Vitesse overgenomen doelman voorkwam zelfs dat de score nóg hoger uitviel. Maar behoudt hij ook zijn plekje als collega Maarten Stekelenburg weer honderd procent fit is? En wat als Andre Onana zijn dopingschorsing uit heeft gezeten?

Ajax achter op schema
Trainer Erik ten Hag deed na afloop een opvallende uitspraak. "Wij hebben een aantal spelers: die zijn nog niet klaar voor dit soort wedstrijden." Ajax boekte tijdens de voorbereiding bemoedigende resultaten tegen Bayern München en RB Leipzig en walste over Leeds United heen, maar is dus nog steeds niet in topconditie. Zeker niet als je het vergelijkt met hoe PSV over het veld raast. Ten Hag heeft echter nog de tijd om de schade in te halen: waar PSV de komende weken om Champions League-voetbal mag strijden, heeft Ajax die buit alvast binnen en speelt het tot de eerste interlandbreak alleen wedstrijden tegen NEC, FC Twente en Vitesse.

Kuipers soeverein in laatste wedstrijd
De leidsman van de EK-finale wuifde de suggestie van Kenneth Perez resoluut weg, maar de Deen had misschien wel een punt: waarom stop Björn Kuipers op zijn 48ste al, op de toppen van zijn kunnen? Tijdens Ajax-PSV werd Team Kuipers één keer gered door de VAR, maar verder had de arbiter van dienst de touwtjes stevig in handen. Beide teams mochten fel spelen en het randje opzoeken – al nam Tagliafico dat iets te letterlijk – maar Kuipers bleef de baas en werd ook gerespecteerd. Eén van de beste scheidsrechters die Nederland ooit gehad heeft, durven we wel te stellen.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)