De keuzes van Schmidt: Gakpo- en rechtsbackdilemma voor duel met Sociedad

De keuzes van Schmidt: Gakpo- en rechtsbackdilemma voor duel met Sociedad

Gepubliceerd: donderdag 16 september 2021 om 13:00do 16-09-2021 om 13:00

Laatste update: donderdag 16 september 2021 om 13:50do 16-09-2021 om 13:50

PSV werkt donderdagavond haar eerste Europa League-duel van het seizoen af tegen Real Sociedad. Trainer Roger Schmidt moet voorafgaand aan dat duel een aantal keuzes maken over de te varen koers. VoetbalPrimeur neemt ze met je door.

Wie vervangt Sangaré?
Ibrahim Sangaré heeft tijdens de interlandperiode een blessure opgelopen en staat de komende weken langs de kant. Schmidt heeft meerdere opties om het gemis van de Ivoriaan tegen Real Sociedad op te vangen. Olivier Boscagli en Davy Pröpper – die tegen de Spanjaarden waarschijnlijk terugkeert van een blessure – zijn de meest voor de hand liggende opties. Eerstgenoemde lijkt fitter en kan voor meer defensieve zekerheid zorgen op het middenveld, terwijl Pröpper eerder liet zien dat hij een sterk koppel kan vormen met Marco van Ginkel. Waar zal Schmidt voor kiezen?

Afstoppen van vedette Oyarzabal
Real Sociedad heeft met Alexander Isak, David Silva en Portu meerdere goede aanvallers. Mikel Oyarzabal is echter dé uitblinker bij de Basken. In dit La Liga-seizoen was de 24-jarige linksbuiten al goed voor vier goals in vier wedstrijden. Aan Schmidt en zijn staf de taak om een goed plan te bedenken zodat Oyarzabal afgestopt kan worden. De negentienvoudig Spaans international speelt in een vrije rol bij Sociedad, dus mogelijk werkt het om een speler in de vaste dekking op hem te zetten.

Rust of minuten voor Gakpo?
Cody Gakpo liep ruim een week geleden een lichte blessure op bij het Nederlands elftal. De medische staf wist de 22-jarige linkspoot op tijd op te lappen voor het duel met AZ, waarin hij 62 minuten op het veld stond. Schmidt heeft tegen Real Sociedad drie opties: Gakpo rust geven, de aanvaller een deel van de wedstrijd laten spelen of hem het hele duel in actie laten komen. Zondag staat de topper tegen Feyenoord al op het programma voor PSV. Wat is wijsheid inzake Gakpo?

Muur doorbreken
De aanvallende kwaliteit van Real Sociedad hebben we benoemd. De huidige nummer vier van La Liga beschikt ook over een erg sterke verdediging: de formatie van trainer Imanol Alguacil heeft nu drie wedstrijden op rij de nul gehouden. Daar was Schmidt zich ook van bewust op de persconferentie. PSV zal een manier moeten vinden om de Baskische muur te doorbreken. Kiest de oefenmeester voor druk op de laatste linie van Sociedad, of gaat PSV afwachtender voor de dag komen? De Eindhovenaren hebben dit seizoen bewezen dat ze op beide manieren kunnen spelen.

Wie als rechtsback?
Jordan Teze was vorig seizoen nog de vaste centrale verdediger bij PSV, maar dit seizoen staat de sterk presterende aanwinst André Ramalho op die plek. Daarom strijdt Teze deze voetbaljaargang met Phillipp Mwene om een plekje op de rechtsbackpositie. Beiden maakten echter nog geen grootse indruk. Kiest Schmidt tegen Sociedad voor de talentvollere Teze, of de betrouwbaardere Mwene? Zondag wacht de wedstrijd tegen Feyenoord voor PSV, iets wat waarschijnlijk ook mee gaat spelen in de keuze van Schmidt.

Hoe inspelen op staandaardsituatiezwakte Sociedad?
De verdediging van Real Sociedad is zoals gezegd erg solide. Bij standaardsituaties is de organisatie bij de Basken echter een stukje minder goed. Dat was ook te zien tegen FC Barcelona eerder dit seizoen. Schmidt moet een manier vinden om daarop in te spelen met PSV. Met de kopkracht van André Ramalho en de techniek van Mario Götze, Eran Zahavi en Gakpo (als hij speelt) heeft Schmidt genoeg wapens.

(Nordin 't Hart/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws