Mental coach over Noa Lang: 'Je probeert de triggers te herkennen'

Mental coach over Noa Lang: 'Je probeert de triggers te herkennen'

28-12-2021 10:55
37

Noa Lang eiste afgelopen weekend wederom de aandacht op met maniertjes en gebaren. Kris Perquy is mental coach bij de Belgische voetbalbond (KBVB) en snapt waar de emoties bij Lang vandaan komen. Hij tipt hem tegelijkertijd.

Lang maakt zijn doelpunten voor Club Brugge en dus is er sportief niets te klagen, tegelijkertijd eist hij niet voor het eerst negatieve aandacht op. "Ik denk dat ze hem bij Club Brugge managen door te zeggen: het feit dat hij weleens buiten de lijntjes kleurt, zorgt er ook voor dat hij zo sterk is", zegt Perquy tegen de Belgische krant Het Laatste Nieuws. "Het emotionele luik neemt men erbij. Uit vrees dat, wanneer je hem probeert bij te schaven, er zo een stuk van zijn intuïtieve manier van spelen verloren zal gaan. En dat zijn evenwel twee aparte dingen."

Wedden

Meer odds

Perquy zegt dat de spelers van de Belgische jeugdteams leren om de emoties snel te herkennen. Hij doelt op bijvoorbeeld een directe tegenstander die dwars zit of een scheidsrechter die geen geel geeft. "Je probeert die triggers zo snel mogelijk te herkennen vooraleer de emoties het overnemen. Want dat moet je proberen te vermijden. Als die emotie niet té overheersend is, kan een speler makkelijk de klik maken. En zich focussen op de tactische richtlijnen of taken. In het geval van zondag is het wellicht ook de combinatie met fysieke vermoeidheid."

Wat Perquy betreft wordt er te weinig ingezet op mentale begeleiding. "Ik raad elke eersteklasser alvast aan om op een structurele manier met een mental coach te werken. Op die manier worden dergelijke mentale technieken automatismen."