Onrust bij Benfica voor CL-tweeluik: 'De wedstrijden tegen Ajax komen te vroeg'

Onrust bij Benfica voor CL-tweeluik: 'De wedstrijden tegen Ajax komen te vroeg'

15-03-2022 13:00 Laatste update: 12:01
70

Na de 2-2 tussen Benfica en Ajax in Lissabon heeft O Gloriso nog alle kans om de kwartfinales van de Champions League te halen. En dat terwijl Benfica na het geruchtmakende vertrek van clubicoon Jorge Jesus eigenlijk nog midden in een overgangsfase zit. VoetbalPrimeur sprak er vóór het heenduel al over met clubwatcher Frederico Bartolo van het Portugese sportblad O Jogo.

Door Guy Habets

De Portugese grootmacht beleeft een teleurstellend seizoen en daar is ook na het vertrek van Jesus, die eind december vorig jaar in onderling overleg stopte bij de club, geen verandering in gekomen. "Nélson Veríssimo, de nieuwe trainer, kwam over van het B-team en deed het daar goed met jonge spelers", verhaalt Bartolo. "Bij het eerste elftal heeft hij echter veel problemen. Hij probeerde een systeemwissel, maar dat pakt nog niet goed uit. Hij krijgt de tegenstanders er niet mee onder controle."

Daarnaast kampt Benfica, dat in de Primeira Liga op een derde plaats staat, met een aantal blessures. Vooral de afwezigheid van centrale verdediger Lucas Veríssimo, geen familie van de trainer, doet volgens Bartolo pijn in Estádio da Luz. "Hij is de beste verdediger die de ploeg heeft, maar het is zeker dat hij in allebei de wedstrijden tegen Ajax niet mee zal kunnen spelen. Mede door de afwezigheid van Veríssimo veranderde de trainer de tactiek en dat heeft dus niet goed uitgepakt. Daarnaast heeft de club de beschikking over maar drie aanvallers die het niveau aankunnen."

Daarbij komt ook nog eens dat Pizzi (foto onder), jarenlang aanvoerder en technicus van O Glorioso, begin februari naar het Turkse Basaksehir vertrok. Hij werd gezien als stoorzender binnen de selectie, legt de journalist uit. "Hij lag al overhoop met Jorge Jesus en werd door hem naar het tweede elftal teruggezet. Volgens Jesus was Pizzi de leider van een soort opstand binnen de kleedkamer en was het een rotte appel die hij kwijt moest. Veríssimo, de nieuwe trainer, haalde hem terug, maar gaf hem weinig speeltijd. Bij de club leefde de angst dat dat weer onrust zou veroorzaken en dus hebben ze hem maar laten gaan."

Benfica werkt dus met de nodige problemen toe richting het Champions League-tweeluik met Ajax. Gezien het feit dat de club al uit de twee Portugese bekertoernooien ligt en in de competitie op een straatlengte achterstand van koploper FC Porto staat, rijst de vraag of de ploeg alles op het miljardenbal gaat zetten. Bartolo rekent daar echter niet op. "Dan hadden ze beter Jesus binnenboord kunnen houden. Het is een aparte vent en lastig te managen voor een clubeigenaar, maar hij heeft wel verstand van het spelletje. Hij had Benfica klaar kunnen stomen voor de duels met Ajax."

"Nu gaat dat de ploeg niet lukken", vervolgde de Portugese journalist voor aanvang van het tweeluik. "Ze kunnen zich onmogelijk alleen toeleggen op de Champions League, omdat ze eerst nog moeten leren omgaan met de nieuwe coach en zijn manier van spelen. Het gaat nu gewoon iedere keer om de eerstvolgende wedstrijd en weer een stukje beter worden. Pas als de rust is teruggekeerd en alle neuzen weer dezelfde kant op staan, mag er misschien aan een succesvol tweeluik tegen Ajax gedacht gaan worden. Al denk ik dat die wedstrijden daarvoor te vroeg gaan komen."