Uitgefloten Veerman kan juichen: zeven nederlagen op rij voor sc Heerenveen

27-02-2022 21:52 Laatste update: 22:01
129

Voor sc Heerenveen dreigt een bijzonder treurig einde van het seizoen. De tandeloze Friezen leden zondagavond tegen FC Utrecht hun zevende nederlaag op rij en hebben in 2022 nog geen punt gepakt: de uitgefloten Henk Veerman lachte na de 1-2 eindstand als laatst tijdens zijn terugkeer in het Abe Lenstra Stadion.

De spits verruilde Heerenveen in de winterstop voor FC Utrecht en nam het zondag op tegen zijn oude club: als hij aan de bal kwam, klonk er regelmatig wat gefluit. Het was één van de meest opwindende wapenfeiten in een verder weinig opwindende eerste helft, waarin FC Utrecht de beste kansen kreeg. Veerman liet al vroeg in de wedstrijd een paar kansjes liggen, Hidde ter Avest en Sander van de Streek vonden doelman Erwin Mulder en de lat op hun weg.

Na rust begon Heerenveen bemoedigend en moest Fabian de Keijzer aan de bak: de doelman hield Tibor Halilovic en Amine Sarr echter van scoren af. Na een uur spelen werd de ban aan de overzijde gebroken: Bart Ramselaar nam een passje van Quinten Timber in ontvangst, werd door Mulder de hoek in gedreven, maar wist de keeper alsnog in de korte hoek te passeren. Tien minuten na die 0-1 werd het ook 0-2 via Mike van der Hoorn: de centrale verdediger torende na een corner boven Nicolas Madsen uit en kopte raak.

Madsen moest na dat duel geblesseerd naar de kant en Heerenveen leek een kansloze slotfase tegemoet te gaan, maar wist de wedstrijd toch nog spannend te maken. Van der Hoorn maakte ditmaal ongelukkig hands en de Friezen kregen een penalty: Sydney van Hooijdonk tekende vanaf elf meter voor zijn eerste treffer in de Eredivisie. Met 1-2 op scorebord kreeg Heerenveen weer nieuwe moed, maar FC Utrecht hield het achterin dicht en trok de voorsprong over de streep.

FC Utrecht verstevigt zijn zevende plek en lijkt zich alvast op te kunnen maken voor play-offs om Europees voetbal. Heerenveen daarentegen moet nog steeds met een schuin oog naar beneden kijken: de nummer dertien heeft maar zes punten marge ten opzichte van nummer zestien Fortuna Sittard, dat bovendien de kelderkraker tegen Sparta nog in moet halen.